Zlatna Biblija prava je turistička atrakcija koja se, kad turisti odu, čuva na tajnom mjestu!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Kada je prije nešto više od desetljeća stigla u knjižnicu, jednog petka poslijepodne, u blindiranom vozilu i kao stroga tajna, djelatnice Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar nisu se ni nadale da će Zlatna Biblija biti toliki hit. Kroz ove silne godine, razgledali su je brojni turisti sa svih strana Hrvatske i svijeta i ostali nemalo iznenađeni njezinom impozantnosti.

– Turisti koji vide Zlatnu Bibliju, odmah budu inspirirani pričati o svojim Biblijama. Jedna gospođa iz Međimurja nam je ispričala kako ima Bibliju veličine 2×2 centimetra koja je slična našoj Bibliji, ali bez pozlate. Neki su se posjetitelji pohvalili da znaju ponekog tko takvu Bibliju posjeduje kod kuće – priča Romana Horvat, ravnateljica Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar.

Ova knjiga u Knjižnici je vrijedna ne samo u estetskom ili vjerskom smislu, već i tiskarskom smislu. Posebna je i potrebne su tri godine da se napravi tisuću primjeraka takve Biblije. Informacije su to koje posebno fasciniraju najmlađe.

– Koštala je 16 tisuća kuna, djeci je to silno zanimljivo za čuti. Tada ju nismo smjeli preprodavati, jer to bi bilo kriminalno djelo. U to doba kada samo ju kupili, nestala je i Augustinčićeva Kupačica (“Gola Maja”) iz parka, pa smo bile u silnom strahu i od tad ju čuvamo na tajnoj lokaciji, a i osiguravamo ju od svih mogućih nemilih događaja – priča o biblijskim anegdotama Horvat.

Do ove godine pregledi Biblije je bio besplatan, ali to su sada promijenili jer se u posljednjem desetljeću dosta uništila.

-Vide se tragovi oštećenosti, pa smo odlučili turistima naplaćivati pregled Biblije. No, kako smo osjetljivi na najmlađe, njima ne naplaćujemo, odraslima naplaćujemo, ali dajemo veliki popust i na veće grupe – pojašnjava Horvat.

No, to i nije čudno, budući da ju je u posljednjih 11 godina došlo pogledati nekoliko tisuća ljudi. Zlatna Biblija najjači je turistički adut Knjižnice, a gradska Turistička zajednica ju je i službeno uvrstila u turističku ponudu. Knjižnica ju je nabavila, priča Horvat, na nagovor bivšeg gradonačelnika Dalibora Rohlika.

Nalazi se u kovčegu koji je presvučen baršunom. Korice su joj od goveđe štavljene kože, lijepe je crvene boje. Utisnuti su na korici i knjižnom bloku zanimljiv element karte svijeta, a knjižni blok je optočen zlatom. U knjizi su replike ilustracija od 10. do 17. stoljeća, čiji su originali u Bečkoj nacionalnoj knjižnici. Ima i kaligrafski dio, a i posveta, koja je namijenjena svim Daruvarčanima, je napisana kaligrafski. Lista se pamučnim rukavicama. Takva, posebna, od velikog je značaja svima u Knjižnici.

-Mi ju zovemo Živim bićem jer koliko je prisutna u našim životima, imamo osjećaj da to i je. Kupljena je pod rednim brojem 1064 i tog izdanja više nema u prodaji, iako je tiskana u nakladi od 1600 primjeraka. Iako planiraju novo izdanje, ovog našeg više nema – napominje Horvat koja poziva sve da ju dođu pogledati utorkom od 10 do 12 ili srijedom od 14 do 16 sati i saznaju zašto baš Zlatna Biblija daruvarsku knjižnicu razlikuje od ostalih pučkih knjižnica u Hrvatskoj.

FOTO: PUČKA KNJIŽNICA I ČITAONICA DARUVAR

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!