Tako se to radi: Bjelovarski učenici rasturili na državnom natjecanju iz prve pomoći

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dorijan Luketić, Ivan Luketić, Kleopatra Novoselec, Tamara Vukšan, Martina Vučinić i Silvio Mumlek članovi  su tima koji je Bjelovarsko-bilogorsku županiju predstavljao na 24. natjecanju iz prve pomoći. Riječ je o timu iz Doma učenika srednjih škola u Bjelovaru koji je pod mentorstvom Slobodanke Subotić osvojio sjajno deseto mjesto. Danas je za njih, kao i za predstavnike županijskih društava Crvenog križa, u sklopu Tjedna Crvenog križa, organiziran prijem u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

– Veseli nas što se mladi uključuju u akcije Crvenog križa. Hrvatski crvenih križ ove godine slavi 145 godina djelovanja, a sva načela Crvenog križa naše pučanstvo osjeti. Nedavni potresi i poplave utjecali su na naše građane, a sve ono što Crveni križ sustavno radi na načelu solidarnosti, uključivanja i brige za čovjeka doprinosi tome da mi kao zajednica ne zaboravimo najpogođenije – kazala je na prijemu zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Marija Jungić. Predsjednica županijskog Crvenog križa Karmela Caparin tom je prilikom istaknula kako je jedan od glavnih ciljeva bio aktivacija što većeg broja mladih ljudi, a pri tome je naglasila važnost edukacije.

-Svaki sat u Hrvatskoj jedna osoba umre od infarkta. Upravo zato je edukacija u prvoj pomoći jako važna. Trebamo znati kako pristupiti čovjeku, kako ga reanimirati jer upravo je prvih tri do pet minuta neizmjerno važno budući da tada mozak još uvijek funkcionira – istaknula je doktorica Caparin osvrnuvši se i na aktivnosti Crvenog križa.

– Riječ je o pružanju socijalne pomoći, edukacijama, davanju krvi… Posebno zahvaljujem našim darivateljima, a kada se količina darovane krvi pomnoži s brojem darivanja, više ne govorimo o decilitrima, već o litrama darovane krvi. Oni bez obzira na vjeru, boje kože, politička opredjeljenja daruju svoju krv ne pitajući kome ta krv treba. Nažalost, nalazimo se u vremenu kada se događaju katastrofe i kada je puno volontera uključeno u rad Crvenog križa koji nije bio lagan, ali želja da pomognu i nesebično djeluju u teškim situacijama je ono što svakog volontera gura naprijed – kazala je doktorica Caparin.

Mentorica ekipe koja se vratila s nedavno održanog državnog natjecanja u pružanju prve pomoći Slobodanka Subotić ovom je prilikom predstavila projekt Prva pomoć-Mladi upomoć.

– Posao mentora s ovako divnom ekipom zaista vrijedi. Od 2009. godine radim na edukaciji mladih, a ovo što su napravili ovi mladi ljudi je velika stvar. Imamo projekt Prva pomoć – Mladi upomoć koji je financiran europskim novcem. Projekt je namijenjen educiranju djece i mladih u postupcima prve pomoći od vrtićke dobi do drugog razreda – kazala je Subotić dok je Dorijan Luketić, jedan od članova tima pojasnio što mladi rade kroz ovaj projekt.

– Ponosni smo na sebe i svoju mentoricu što smo se plasirali na državno natjecanje. Projekt Prva pomoć – Mladi upomoć bliži se kraju, ali mi ga mislimo provoditi i dalje. Čast nam je imati priliku educirati mlade ljude i upoznati ih s tim što je zapravo prva pomoć. Željeli bismo privući što više djece i mladih na volontiranje, pokušat ćemo i povećati broj dobrovoljnih darivatelja krvi, a kroz edukaciju bismo željeli smanjiti smrtnost od kardiovaskularnih bolesti. Osjećaj da smo pomogli ništa ne može nadomjestiti – zaključio je Luketić, inače učenik bjelovarske Medicinske škole.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!