Zapovjednik Heger: ‘Sve je u redu, nevrijeme nas je ovoga puta poštedjelo’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kiša neumoljivo pada zbog čega se pojavila bojazan od poplava. Obilna kiša već je napravila probleme u određenim dijelovima Hrvatske, a samo posljednji primjer je prelijevanje rijeke Zrmanje preko zaštitnog zida na području grada Obrovca te izlijevanje rijeke Otuče iz korita u općini Gračac.

Na svu sreću, čini se da se, barem za sada, nevrijeme smilovalo Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

– Situacija je za divno čudo u redu. Bilo je nekih pet intervencija u proteklih pet dana, ali kada gledamo ostale županije, nas je nevrijeme ovoga puta poštedjelo. Itervencije su vezane uz velike količine vode koja je ulazila u objekte. Uglavnom je to slučaj kod ljudi koji imaju bunare te pogrešno spojene odvode. No, dečki su sve uspješno sanirali i nije bilo problema. Nadamo se da se intenzitet padalina neće nastaviti – rekao je Josip Heger, glavni zapovjednik Vatrogasne zajednice BBŽ.

Heger poziva građane da im se jave u bilo kojem trenutku pa makar i samo za savjet.

Kontaktirali smo i Županijski centar 112 Bjelovar.

– Obzirom na veću količinu oborina koja je pala i na području Bjelovarsko-bilogorske županije, Hrvatske vode – VGI Daruvar temeljem Državnog plana obrane od poplava i Glavnog provedbenog plana obrane od poplava, a vezano na visinu vodostaja rijeke Ilove na mjerodavnom vodomjeru Maslenjača, na kojem je 14.05.2023. godine u 18 sati zabilježen vodostaj +303 cm, s tendencijom daljnjeg porasta donijelo je Rješenje o uvođenju redovnih mjera obrane od poplava (sektor: D, branjeno područje: 6, Mali sliv: Ilova-Pakra) i Rješenje o uvođenju pripremnih mjera obrane od poplava, vezano na visinu vodostaja rijeke Ilove na mjerodavnom vodomjeru Garešnica, na kojem je 14.05.2023. godine u 19 sati zabilježen vodostaj +252 cm, s tendencijom daljnjeg porasta (sektor: D, branjeno područje: 6, Mali sliv: Ilova – Pakra) – poručuju.

Napominu da je stanje vodostaja podložno promjenama, no za sada su na snazi redovne mjere obrane od poplava

– Jučer u ranim jutarnjim satima JVP Daruvar izvršila je tehničku intervenciju – uklanjanje zapreka u cestovnom prometu (uklonili stablo s prometnice) u Vrbovcu. Drugih značajnijih dojava, a vezanih za obilnije oborine i posljedice istih, Županijski centar 112 Bjelovar nije zaprimio – navode.

FOTO: Ilustracija


PODIJELI S PRIJATELJIMA!