[FOTO] Šandrovačkih 25 školaraca napokon dobilo školu za poželjeti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Posebno emotivno i toplo danas je bilo u šandrovačkoj osnovnoj školi. Naime, nakon dvogodišnjih radova energetske obnove i rekonstrukcije, ova škola ponovno je i službeno otvorila svoja vrata. Riječ je o školi koju pohađa 25 učenika u tri razreda, a svi oni sada imaju sve što im je potrebno za kvalitetnu nastavu – od dvorane u podrumu preko odlično opremljeno informatičkog kabineta pa sve do lijepo uređenih učionica. Školu je danas obišao i sam župan Marko Marušić sa suradnicima.

– Ova škola je bila primjer loše vođenog projekta gdje se stavljala samo fasada dok je unutrašnjost bila nedorečena – od pitanja kanalizacije do pitanja struje pa samim tim nije bila sigurna za djecu. Suradnjom svih strana smo došli do rješenja. Županija je uložila oko 900 tisuća kuna, a ne smijemo zaboraviti ni pomoć Općine i roditelja učenika kako bismo danas imali jako lijepi objekt primjeren za našu djecu – kazao je župan Marušić prilikom obilaska škole. Tom prilikom je zahvalio djeci na toplom dočeku te im poželio da iz škole ponesu lijepa sjećanja koja će pamtiti čitavog života.

Predivne uspomene iz svojih školskih dana provedenih u ovoj školi ponijela je i današnja ravnateljica Osnovne škole Veliko Trojstvo čija je područna škola i ova u Šandrovcu Sanja Vranješević.

– Ja sam dijete ove škole. Ovdje je i moje prvo radno mjesto. Moje zadovoljstvo je neopisivo što baš ja kao ravnateljica imam priliku obnoviti ovu školu uz pomoć župana Marka Marušića, načelnika Darija Halauša, pročelnice Andree Prugovečki Klepac, kao i svih roditelja i bivših učenika. Prije više od dvije godine kada smo krenuli u obnovu ove škole, bilo je teško zamisliti da ćemo danas stajati ovdje i biti ponosni i sretni što imamo ovako lijepu uređenu školu. Trud svih nas se isplatio – naglasila je ravnateljica Vranješević. Pojasnila je kako Područna škola Šandrovac datira iz daleke 1886. godine te kako je sve do 1963. godine bila samostalna osmogodišnja škola. Radi smanjena broja učenika tada je pripojena Osnovnoj školi Veliko Trojstvo te postaje područna četverogodišnja škola koju pohađaju učenici iz Šandrovca, Pupelice i Jasenika. Unazad nekoliko godina u šandrovačkoj školi djeluje samo tri razreda s 25 učenika.

– Škola raspolaže s kompletnom opremom i infrastrukturom za kvalitetno održavanje nastave što smo osigurali uz pomoć Županije, Općine i brojnih roditelja i udruga koje nam pomažu. Sada je konačno dobila i novo ruho – kazala je ravnateljica.

Posebno ponosan na školu je i sam načelnik Dario Halauš koji je prilikom današnjeg obilaska naglasio kako će Općina i dalje pomagati školi.

-Suze su mi navrle. Zatekli su nas veliki problemi kada sam prvi put ušao u ovu zgradu, no uz razgovor i malo sreće smo došli do rješenja. Najvažnije je da imamo djecu koja će školu pohađati, no treba nas žalostiti što više nemamo djece koliko je nekada bilo. Iako se svi trudimo to promijeniti, baš nam i ne polazi za rukom. Ipak, i dalje treba ustrajati na tome pa se nadam da će se taj trend i preokrenuti – kazao je načelnik Halauš zahvalivši Županiji i ravnateljici škole na uloženom trudu u obnovu škole.

Godina provedenih u ovoj školi prisjetila se i jedna od učiteljica koja je svoju mirovinu zaslužila upravo u šandrovačkoj školi gdje je odgojila brojne generacije Šandrovčana Elizabeta Balent.
-U ovu školu sam došla raditi davne 1956 godine. Upravo ovdje sam odradila cijeli radni vijek, ali i provela najljepši dio života. Zato sam posebno sretna što imam priliku vidjeli kako je škola danas predivna za sadašnje i sve buduće generacije – zaključila je učiteljica Balent.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!