U nedjelju nas očekuju biciklistički spektakli na Bilogori, pridružite se i vi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nedjelja pred nama s razlogom može dobiti epitet biciklistička. Naime, upravo se nadolazeće nedjelje, 21. svibnja, održava biciklistički maraton „BILOgravel 2023”, ali i proljetna obiteljska biciklijada „Šumom i drumom”. Ova dva biciklistička događanja danas je na Vidikovcu u Velikom Trojstvu, gdje će biti star i cilj maratona, kao i cilj biciklijade u ime organizatora predstavio Igor Prka.

– Ako je suditi po rujanskom BILOgravelu kada smo imali bicikliste od Iste do Osijeka, očekujemo da će tako biti i u nedjelju. Gravel maratoni su posljednjih godina u svijetu postali izuzetno popularni. Riječ gravel u engleskom jeziku označava šljunak, makadam, odnosno sve što nije asfalt. No gravel vožnje idu od dobrog i lošeg asfalta pa sve do makadama, šljunka i zemljanih terena. To je upravo ono čega mi na Bilogori imamo u izobilju. Cilj nam je popularizirati biciklizam na Bilogori, kao i cikloturizam općenito. Naime, Bilogora je sve atraktivnija, a zbog svojih pitomih obronaka, kao i predivnih šuma idealna je upravo za bicikliranje – pojasnio je Prka dodavši kao je broj sudionika ovog maratona ograničen na sto.

– Ovo nije utrka, već izazov u kojem sudionik treba pobijediti sam sebe i dobro se zabaviti. To je prije svega rekreativno-turistički maraton tijekom kojeg bi se ljudi trebali zabaviti na Bilogori – naglasio je Prka osvrnuvši se i na biciklijadu koja će u nedjelju u 11 sati startati ispred bjelovarskog Srednjoškolskog centra.
– Kao što sam naziv biciklijade „Šumom i drumom” kaže, vozit će se šumom i šumom i drumom. Željeli smo ljude odmaknuti od asfalta i provesti ih šumom. Duljina rute je nešto manje od devet kilometara – kazao je Prka dodavši kako će sve one koji se u nedjelju okupe na Vidikovcu u Velikom Trojstvu dočekati ugostiteljska ponuda. O čemu je točno riječ, pojasnio je Goran Bačak, potpredsjednik Bilogorskog turističkog puta.

-Veliko Trojstvo se može ponositi s puno toga, a na našem predivnom Vidikovcu smo pokrenuli manifestaciju Bilogorski vidici u sklopu koje nedjeljom imamo stalnu postavu lokalnih OPG-ovaca, kućnih radinosti i ugostiteljsku ponudu. Tako želimo promovirati naš lokalni način života – kazao je Bačak.

Inače, maraton BILOgravel prolazit će rutama dugim 60 i 82 kilometara kroz tri bilogorske općine – Veliko Trojstvo, Veliku Pisanicu i Šandrovac, a šandrovački načelnik Dario Halauš naglasio je koji su ciljevi ove manifestacije.

-Želja nam je ljepote bilogorskog kraja dodatno približiti svima onima koji se još nisu susreli s njima. Današnji sudionici maratona možda se jednoga dana zajedno sa svojim obiteljima vratiti u naš kraj i posjetiti neke od naših turističkih aduta. To je ono što želimo postići – kazao je Halauš.

Da je cikloturizam jedan od ključnih županijskih turističkih proizvoda naglasio je direktor Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Marcel Medak.
– Ovaj maraton je kruna svega što je do sada napravljeno za cikloturizam našeg kraja. Naime, upravo kroz manifestacije u funkciju stavljamo svu infrastrukturu koju imamo, a to je cilj. Već je mnogo toga napravljeno za razvoj cikloturizma. Razvijamo sustav kvalitete bike&bed za koji smještajni kapaciteti iskazuju sve veći interes kako bi sve goste utrka mogli adekvatno smjestiti. Takvom sinergijom dolazi do ozbiljnih pomaka u razvoju cikloturizma, ali i turizma općenito – istaknuo je Medak dok je Ana Kelek, direktorica Turističke zajednica Bilogora Bjelovar otkrila kako stojimo s označavanjem turističkih staza.

-Na području Turističke zajednice Bilogora Bjelovar smo imali tri označene staze koje su išle po prometnicama. Ove godine smo projekt označavanja prijavili na natječaj Hrvatske turističke zajednice, no i prije odobrenja smo krenuli s označavanjem prve gravel staze od 80 kilometara. Ove nove će ići poljskim i šljunčanim putevima tako da će svi biciklisti moći uživati u prirodi i ljepotama Bilogori – kazala je Kelek.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!