Daruvarska češka osnovna škola dobila novo vozilo

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nova Opel Zafira stigla je u daruvarsku Češku osnovnu školu Jan Amos Komenski. Ključeve novog kombi vozila danas je ravnateljilji ove škole Mariji Valek uručio bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić. Opel Zafiru vrijednu gotovo 41.983 eura Županija je sufinancirala s 25 tisuća eura ili 60 posto ukupne vrijednosti, a ostatak je osigurao Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH posredstvom Saveza Čeha u RH i saborskog zastupnika Vladimira Bileka.

– Ovo je nama iznimno važno jer mi kao manjinska škola ne upisujemo samo djecu s područja Daruvara, nego i iz obližnjih općina, a prijevozne rute ne pokrivaju ta područja pa ćemo ovim kombi vozilom djeci osigurati prijevoz. Prevozimo ih i kad su natjecanja i dodjele priznanja, a vjerujem da ćemo na zadovoljstvo svih i uštedjeti jer planiramo kombi koristiti i za prijevoz odgojno-obrazovnih radnika na stručne skupove, da ne moraju ići vlastitim automobilom jer smo im u obvezi nadoknaditi trošak – istaknula je ravnateljica Valek.

Inače, ovo drugo od ukupno tri kombi vozila čiju nabavu Županija sufinancira u ovoj godini – jedno je ranije dobila Osnovna škola Veliko Trojstvo, a treće uskoro stiže u Osnovnu školu Berek.

– Naša Županija je primjer dobre suradnje s nacionalnim manjinama. Kao što znate, u Županiji živi 21 od ukupno 22 nacionalne manjine. S češkom nacionalnom manjinom godinama njegujemo prijateljski odnos i siguran sam da ćemo u tom smjeru ići i dalje. Ovo je svijetli primjer naše suradnje na dobrobit djece. Činimo sve da djeca sigurno dođu u školu i da se sigurno vrate kući. Kombi će itekako biti dobro iskorišten – kazao je župan Marušić.

Zadovoljni su i u Savezu Čeha RH čija je članica i Češka osnovna škola u Daruvaru.
– Iznimno me veseli što je to zajednički projekt Županije i Saveza Čeha odnosno Češke osnovne škole u Daruvaru. Ravnateljica Valek je došla s idejom i mi smo ju poduprli. Vozilo će služiti svima, očekuju se uštede, a djeca će sigurno i na vrijeme putovati do škole jer je javni prijevoz nekako nedostupan i nije osiguran – istaknula je Ana-Maria Štruml-Tuček, predsjednica Saveza Čeha zahvalivši svima koji su pomogli u realizaciji kupnje vozila.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!