Ravnateljica bjelovarske bolnice: Mjesta za mamografski pregled ima svakodnevno!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Rak dojke je u Hrvatskoj najčešće sijelo raka kod žena. O njega obolijeva svaka četvrta žena koja oboli od raka. No ono što je važno je bolest otkriti na vrijeme. Naime, podaci govore kako se više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju. Upravo zato su neizmjerno važno redoviti pregledi koji uključuju samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki. Kako naglašavaju stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, mamografijom, koja se preporučuje kao metoda za probir, može se otkriti rak dojke do dvije godine ranije nego što tumor postane dovoljno velik da se može napipati. Stoga smo provjerili kolike su liste čekanja za ovu pretragu u bjelovarskoj bolnici, a odgovor koji smo dobili ugodno nas je iznenadio.

Koliko se čeka?

-Lista narudžbi za mamografiju je otvorena prema liječnicima primarne zdravstvene zaštite te oni naručuju pacijente putem e-naručivanja. Uvidom u listu narudžbi može se konstatirati da mjesta za mamografiju ima svakodnevno – otkrila je ravnateljica Opće bolnice „Dr. Anđelko Višić” Bjelovara Sanela Grbaš Bratković. Nalazi za redovnu mamografiju čekaju se od dana snimanja do tjedan dana što ovisi o potrebama pacijenta i eventualno uočenim patološkim promjenama pri snimanju. Nalazi u sklopu preventivnog programa ranog otkrivanja raka, koji se također provodi u bjelovarskoj bolnici, čekaju se oko 30-ak dana, a za ocjenu BIRADS 4 i 5 nalazi se završavaju u najkraćem mogućem roku.

Kada na prvu mamografiju?

– U bjelovarskoj bolnici je 2022. godini učinjeno 1219 mamografija na uputnicu HZZO-a, dok se u sklopu nacionalnog preventivnog programa napravilo 3210 mamografija na uputnicu HZJZ-a – pojašnjava ravnateljica napominjući kako bi prvu mamografiju žena trebala obaviti s 38 godina starosti. Naravno, ako liječnik zbog nekih tegoba zatraži mamografiju, nastavlja, onda i ranije. Također, ističe, mamografiju bi trebalo redovno raditi u razmaku od dvije godine.

Inače, rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i u mladih žena. Osim genetske predispozicije za razvoj ove vrste raka, a faktor rizika imaju i žene su prvu menstruaciju dobile prije 12. godine, koje nisu rodile ili su rađale nakon 30. godine, one koje su ušle u menopauzu nakon 55. godine, a jedan od faktora rizika je i pretilost. Simptomi koji mogu upućivati na rak dojke i na koje svakako treba obratiti pozornost i potražiti liječničku pomoć su čvor u dojci, iscjedak iz dojke, promjene na koži dojke, uvučena bradavica, crvenilo, otok dojke te povećani limfni čvorovi ispod pazuha.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!