[FOTO] Bjelovarska knjižnica nakon 20 godina može se pohvaliti novim bibliobusom!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Ljepotan na četiri kotača napokon je stigao u Bjelovar, a radi se o novom bibliobusu koji je nabavljen u sklopu projekta „Moja putujuća knjižnica“, a nabavila ga je Narodna knjižnica Petar Preradović Bjelovar u suradnji s Gradom Bjelovarom. Bibliobus, koji ima nosivost za 2000 svezaka knjiga te je suvremeno opremljen, vrijedan je 137.434,46 eura.

Ukupna vrijednost projekta je 248.183,69 eura. Europska unija osigurala je 210.956,14 eura, dok je Ministarstvo kulture i medija izdvojilo 37.227,55 eura.

– Veliki je to novac za naš Grad, ali najveći dio dolazi upravo iz EU fondova. Radi se o projektu kroz koji dobivamo novo vozilo, ali i opremu. Vozilo neće biti namijenjeno samo za građane Bjelovara već i za puno šire područje. Vjerujem da će u organizaciji knjižnice i dalje svaka knjiga doći do svakog građanina – rekao je gradonačelnik Dario Hrebak.

Bjelovarska knjižnica kontinuirano već 51 godinu ima svoju bibliobusnu službu.

– Staro vozilo staro je 20 godina pa je stvarno već došlo do pitanja održivosti bibliobusne službe jer ona jedino ima smisla ako ima odgovarajuće i funkcionalno vozilo. Hvala Bogu da je bio projekt “Čitanjem do uključivog društva” te da smo se na njega prijavili uz pomoć Grada Bjelovara i prošli. Projekt nije uključivao samo nabavu vozila već su tu i projektne aktivnosti koje provodimo za osobe koje su marginalizirane u našem društvu. To su prije svega osobe koje ne žive u gradu i knjižnica im nije dostupna. Njima će svakako ovo vozilo biti od koristi. Također su u naše aktivnosti bila uključena djeca školske i predškolske dobi te žene plus 54 godine koje su sudjelovale u radionicama informacijske i informatičke pismenosti – rekla je ravnateljica knjižnice Vjeruška Štivić.

Od desetak gradova koji su prošli na natječaju, brojni su tek otvarali svoje bibliobusne službe dok je bjelovarska knjižnica u cijelu priču bila uhodana.

– Iskustvo i rad bibliobusne službe je veliko. Zahvaljujem se svojim kolegicama i kolegama, voditeljici bibliobusne službe Draženi Rajsz, knjižničarskom tehničaru i vozaču Igoru Ivekoviću koji je 320 dana na terenu te Ines Bobinac, administratorici projekta – dodaje Štivić.

Upitana što je s pričom da se bibliobus prodaje, Štivić je rekla da je sve još uvijek upitno i da službenih informacija nema.

Novo vozilo će omogućiti veći broj dana provedenih na terenu, ali i odlazak u nova mjesta za što do sada nije bilo uvjeta.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!