Modificirane su nove izborne jedinice, BBŽ ostala netaknuta

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dovršen je novi prijedlog Zakona o izbornim jedinicama koji je bi trebao udovoljiti zahtjevu Ustavnog suda da se broj birača u izbornim jedinicama ujednači. Naime, prema posljednjem popisu stanovništva, do sada je u nekim slučajevima odstupanje iznosilo i do 18 posto. Novi izborni zakon ministar pravosuđa jučer je predstavio na sjednici predsjedništva HDZ-a, danas je on predstavljen koalicijskim partnerima, a u četvrtak će da detaljno moći proučiti i šira javnost kroz e-savjetovanje.

Kako neslužbeno doznajemo iz izvora bliskih ministarstvu, oko 80 posto birača ostat će u istim izbornim jedinicama kao i na zadnjim izborima, a niti jedna izborna jedinica neće imati odstupanje veće od tri posto. Predloženim promjenama želi se ostvariti paritet i približno gotovo jednak broj birača u svim izbornim jedinicama. Alternativni model s različitim brojem zastupnika po izbornim jedinicama pojedine krajeve Hrvatske doveo bi u nepravedan položaj naspram Zagreba, dok je ovo jedini model po kojem može ostati deset izbornih jedinica u kojima će biti po 14 saborskih zastupnika.

U postupku koji slijedi, II. izborna jedinica kakvu poznajemo bit će djelomično modificirana. Do sada je obuhvaćala kompletna područja Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije, kao i istočni dio Zagrebačke županije te Grada Zagreba. U pravilu, spomenute regije će obuhvaćati i sada, samo što će dio Koprivničko-križevačke županije pripasti susjednoj izbornoj jedinici.

Kad je riječ o samoj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, ona bi u cijelosti trebala ostati u II. jedinici.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!