Predstavljen novi krug porezne reforme: Što je niža plaća, veće je povećanje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković predstavio je novi krug porezne reforme koji će omogućiti povećanje plaća i to po načelu što je niža plaća, to će biti veće povećanje. Plaće će se povećati zahvaljujući dvije mjere – jedna je ukidanje prireza, a druga je u tomu što će država umjesto poslodavca do neke mjere preuzeti plaćanje doprinosa za mirovinsko osiguranje.

“Cilj ove porezne reforme je da obuhvatimo one ljude koji su do sada bili van dosega dosadašnjih poreznih rasterećenja zbog premalih prihoda. Usto, ova reforma povećat će fiskalnu autonomiju gradova i općina i fiskalnu decentralizaciju”, istaknuo je premijer Plenković odbacivši teze da središnja vlada otima gradovima.

“Nijedna vlada nije kao naša preuzimala troškove na sebe kako bi povećala prihode županijama, gradovima i općinama”, istaknuo je Plenković dodavši da su jedinice lokalner samouprave na početku rada vlade na čijem je čelu imale godišnji prihod od poreza u ukupnom iznosu od 10,6 milijardi kuna, a danas je to 17,7 milijardi kuna.

“Ova vlada godinama vodi konzistentnu politiku fiskalne decentralizacije kako bi ljudi koji su izabrani na izborima imali više prostora za donošenje odluka”, naglasio je Plenković. Kazao je i da je prema implicitnim stopama poreza na rad Hrvatska među najnižim u Europi.

Veća autonomija gradova i općina

Gradovi i općine ubuduće će imati mogućnost da sami odrede višu i nižu stopu poreza na dohodak, što će imati izravan utjecaj na visinu plaće. Paralelno s tim, država na sebe preuzima plaćanje dijela doprinosa za prvi stup mirovinskog osiguranja. Drugim riječima, umjesto poslodavca, dio doprinosa plaćat će država pa će visina mirovine ostati jednaka, a plaća će biti veća za onu razliku koju će država uplaćivati umjesto poslodavca.

Iz tablice koja je prezentirana vidljivo je da bi samcu u Bjelovaru (Bjelovar je uzet kao primjer grada bez prireza) koji trenutno prima neto plaću 554 eura, nakon uvođenja novog modela oporezivanja ona trebala porasti na 596 eura, odnosno za gotovo 42 eura.

Ministar je približio očekivani rast i na primjeru Bjelovarčanina ili Bjelovarčanke koji imaju dvoje uzdržavane djece. Uz pretpostavku da sada primaju neto plaću 560 eura, s reformo bi ona trebala porasti za 45 eura, na ukupno 605.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!