Prodavao drogu ispred škole u Bjelovaru. Evo koliku kaznu mu je sud odredio…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Ni tri mjeseca nisu trebala Visokom kaznenom sudu Republike Hrvatske da potvrdi presudu 24-godišnjem M. iz Bjelovara koji je osuđen zbog preprodaje droge.

Njega je u siječnju Županijski sud u Bjelovaru osudio na dvije godine i jedanaest mjeseci zatvora zbog počinjenja više kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. No, mladom je M. izrečena potom djelomična uvjetna osuda tako da se od izrečene kazne zatvora na koju je osuđen izvršava jedna godina i tri mjeseca dok se dio kazne u trajanju od jedne godine i osam mjeseci neće izvršiti ako on u roku od pet godina od pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo.

Osam kaznenih djela 

Također, vrijeme provjeravanja iz uvjetovanog dijela kazne ne teče mu za vrijeme neuvjetovanog dijela kazne. U izrečenu kaznu zatvora M. je uračunato i vrijeme oduzimanja slobode i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od trenutka uhićenja 15. rujna prošle godine pa nadalje.

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske odbacio je žalbe optuženika kao neosnovane, ali i Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru smatrajući da je izrečena prvostupanjska presuda pravedna i realna.

Ispred I. osnovne škole

Ovaj Bjelovarčanin proglašen je krivim za počinjenje sveukupno osam kaznenih djela i to u razdoblju od ožujka 2020. pa do rujna prošle godine kada je i uhićen. Tako je u vremenu do mjeseca svibnja ili lipnja prošle godine u više navrata jednoj mušteriji u Bjelovaru prodavao drogu cannabis – marihuanu u količini od jednog grama po cijeni od 50 kuna za gram. Po dogovoru, M. je paketić s marihuanom kupcu ostavljao pored rampe na ulazu u I. Osnovnu školu Bjelovar, a ovaj bi potom pokupio pošiljku.

Parkiralište škole

Po drugoj točci optužnice osuđen je za prodaju marihuane drugom kupcu iz Bjelovara i to u razdoblju od siječnja do kolovoza prošle godine. Njemu je na parkiralištu sportske dvorane i osnovne škole prodavao drogu marihuanu, ali u ovom slučaju cijena je bila stotinu kuna za jedan gram.

Trećeg kupca M. je opskrbljivao u kući u kojoj je neprijavljeno stanovao u Bjelovaru i to tijekom ljeta prošle godine. Ovom je kupcu u više navrata prodavao drogu pa mu je tako sveukupno za stotinu eura prodao 2,8 grama amfetamina te 32,3 grama marihuane.

Osuđen je M. i jer je u više navrata u vremenu od kolovoza 2020. pa sve do siječnja prošle godine drogu prodavao i četvrtom kupcu. Njemu je dva grama marihuane prodao za 150 kuna, a sa sljedećim kupcem imao je aranžman sastanaka jednom tjedno. I to u razdoblju od početka ožujka 2020. do kraja rujna 2021. godine kada mu je u trideset navrata prodao paket od jednog grama marihuane za novčani iznos od stotinu kuna.

U vremenu od početka kolovoza do početka rujna prošle godine on je u Bjelovaru prodavao marihuanu i jednoj djevojci i to također po cijeni od stotine kuna po gramu. Također, u razdoblju od siječnja pa do kolovoza prošle godine, on je s ciljem daljnje prodaje droge, u kući u kojoj je stanovao držao 270 grama marihuane koja je bila pakirana u ukupno deset PVC vrećica težine 19, 98, 53, 13, 24, 24, 14, 11, 2 i 11 grama što je očito bilo namijenjeno za daljnju prodaju. Osim marihuane, u kući u kojoj je stanovao pronađeno je i 4,9 grama kokaina i 64 grama amfetamina. Na kraju, ispostavilo se da je M. u stanu napravio i malu plantažu cannabisa.

Sadnja konoplje

U posudu za cvijeće posadio je sjemenku indijske konoplje o kojoj je brinuo i ona je narasla do visine od 73 centimetra, no nije uspjela doći do perioda za “berbu” jer je pronađena prilikom pretrage kuće. Na kraju je ovaj Bjelovarčanin proglašen krivim za počinjenje jednog produljenog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi i to neovlaštenom proizvodnjom i prometom drogama. Također, od optuženika se oduzima i 491 euro koliko je stekao preprodajom droge te taj iznos mora uplatiti u državni proračun u roku od mjesec dana od pravomoćnosti presude.

Bjelovarski list (Stjepko Gambiroža)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!