Upoznajete Bjelovarčanke koje će brinuti od djeci u afričkom sirotištu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Valerija Vinković, Ema Zeman i Višnja Jendrašić – Zeman tri su Bjelovarčanke velikog srca pred kojima je putovanje života. Ove tri dame u lipnju kreću put Afrike, točnije Tanzanije, gdje će mjesec dana volontirati u sirotištu hrvatske udruge Kolajna ljubavi “Sv. Ante” u gradu Songei. Tim povodom proteklog su vikenda u središnjem bjelovarskom parku organizirana dva koncerta na kojima su se prikupljali dobrovoljni novčani prilozi za život djece u sirotištu.

Životna želja

– Sirotište „Sv. Ante” u Songei je oaza mira, sigurnosti i ljubavi za najranjiviju djecu bez roditelja. Riječ je najčešće o siročadi i djeci s ulice koja su spavala na zemlji i u nastambama bez vode i struje. Pomoći djeci u Africi svima trima je bila životna želja, a ideja o zajedničkom putovanju se razvila posve spontano. Na jednoj kavi smo razgovarale i odlučile krenuti na humanitarno putovanje u Afriku te napraviti veliki korak za nas, ali i za djecu kojoj je pomoć prijeko potrebna – kazala Valerija Vinković, jedna od tri Bjelovarčanke velikog srca. Kako je pojasnila, u sirotištu će raditi s djecom, pomagati im, brinuti o njihovoj higijeni, učiti ih engleski jezik, provoditi svakidašnje aktivnosti i radionice, učiti za školu, igrati se…

-U ovom sirotištu smješteno je 60-ak mališana, ali ljeti ih ostaje 30-ak jer su djeca koja imaju rodbinu na praznicima. Što sve možemo očekivati, sada ni same točno ne znamo, no zaista se veselimo. Nadamo se da ćemo svojim vremenom i trudom pomoći barem jednom tamošnjem djetetu – kazala je Ema Zeman.
Osim samog rada u sirotištu, naše Bjelovarčanke će djeci u afričkim selima nositi poklone koje su za njih pripremili kumovi iz Hrvatske.

Višemjesečne pripreme

Da bi bile spremne na ovo putovanje života, Valerija, Ema i Višnja su prošle sve potrebne korake priprema, a još uvijek volontiraju u Hrvatskoj kako bi prikupile dovoljno volonterskog staža.
– Nakon što se rodila ideja o pomaganju djeci u Africi, pronašle smo udrugu Kolajna ljubavi i odlučile smo postati njihove volonterke. Ubrzo nakon što smo stupile u kontakt s njima, počela su i predavanja koja su dio priprema. Riječ je o tromjesečnim predavanja na kojima smo učile o radu s djecom, pristupu različitim dobnim skupinama, pripremi i provedbi različitih radionica, psihologiji djece i slično. Čak smo učile i svahili. Nakon samih predavanja, trebale smo skupiti određeni broj volonterskih sati pa svaka od nas volontira u svom gradu u kojem se trenutno nalazi. Također, dio priprema je i razgovor sa psihologom, kao i psihološko testiranje i rješavanje testa osobnosti – pojašnjava Valerija koja studira financije i poslovno pravo u Zagrebu, dok je njezina prijateljica Ema studentica njemačkog i talijanskog jezika u Rijeci, a gospođa Višnja je socijalna radnica zaposlena u bjelovarskoj Ispostavi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Zajedno možemo sve

-Kroz čitav proces nas vodi udruga koja nam daje jako dobru podršku. Nismo ostavljene same, prate nas i pomažu nam u svemu. Upravo je kontakt udruge Kolajna ljubavi prvi korak koji treba napraviti svatko tko se odluči na volontiranje u Africi. Naime, ovo sirotište vodi upravo naša Kolajna ljubavi već 13 godina. Mi smo sada došli do samog kraj svojih priprema. Na tom putu su nam pomogli i ljudi velikog srca koji su odlučili svojim donacijama pomoći djeci u Africi. Svima njima želimo zahvaliti od srca baš kao i onima koji su omogućili bjelovarske koncerte, a to su Tamburaški sastav Bilogora, “Grupa MIT” te mlada i talentirana pjevačica Antonela Đinđić te Filipa Rogina koji je Antonelu pratio na gitari. Također, veliku zahvalu dugujemo Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji. Ovo je zaista veliki korak koji ne bismo mogle proći same, ali zajedno možemo sve. Zahvaljujemo od srca. Srca su nam puna – kazala je gospođa Višnja otkrivši kako na put kreću 28. lipnja iz Zagreba sve do tanzanijskog Dar es Salaama nakon čega je pred njima 15-satno putovanje autobusom do 900 kilometara udaljenog mjesta Songei gdje se nalazi sirotište sv. Ante.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!