Znate li koji katolički red ne jede meso, šuti i teško fizički radi? Evo kako su povezani s Bjelovarom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U dvorani Biskupijskog ordinarijata u Bjelovaru danas je održana tribina „Trapistička opatija Marija Zvijezda u Banja Luci – Europa u Bosni nekad i sad” koju vode banjolučki biskup Franjo Komarica i ravnatelj tamošnjeg Katoličkog školskog centra Ivica Božinović. Riječ je o tribini čiji je inicijator udruga Akcija Bjelovarsko-bilogorska kojoj je ovo jedna od prvih javnih aktivnosti od početka njihovog djelovanja. Naime, Udruga ABB osnovana je prije nešto više od godinu dana, a cilj ove tribine je približavanje kulturnog identiteta trapista u našim krajevima, kao i predstavljanje njihovog značaja i u utjecaja na gospodarstvo u proteklom razdoblju.

-Ovom tribinom promičemo kulturni identitet ovog reda i nastojimo skrenuti pozornost javnosti da danas u samostanu Marija Zvijezda žive tek dva monaha. Iznimno smo ponosni i zahvalni što imamo priliku održati ovu tribinu te ćemo se i u budućnosti predstavljati aktivnostima na različitim područjima kojima želimo pridonijeti društvu u kojem živimo i djelujemo – kazala je Zdenka Henc, predsjednica Udruge ABB.

Tko su zapravo trapisti?

Kako se moglo čuti na današnjoj tribini, riječ je o redu katoličke crkve koji šutnjom, molitvom i tjelesnim radom služe Bogu i braći ljudima. Gosti koji su danas govorili na tribini u Bjelovaru istaknuli su koji je značaj njihovog samostana, kao i postignuća koje su vrijedni trapisti ostvarili od dolaska na ove prostore pa do danas. Naglašeno je koliki je njihov značaj u duhovnom i materijalnom smislu za banjolučki kraj, ali i šire te s kojim su se sve nedaćama susretali tijekom godinama. Govorili su o njihovim nevjerojatnim napredovanjima pa sve do teškog stradavanja u II. svjetskom ratu, ali i ratu 90-ih godina.

– Trapistička opatija Marija Zvijezda u Banja Luci je dragulj europske civilizacije i kulture. Trapistički red je jedan od najstrožih redova u katoličkoj crkvi koji je u Bosni, u jednoj vrlo zaostaloj sredini bivšeg Otomanskog carstva, započeo obnovu duhovnog, intelektualnog, prosvjetnog, kulturnog, privrednog, poljoprivrednog, industrijskog života i grada Banja Luke i čitavog okolnog kraja. Toga nema u čitavoj jugoistočnoj Europi. Nažalost, sve to je uništeno 1945. godine kada su redovnici protjerani. Od ostataka tog veličanstvenog djela mi danas pokušavamo dati novi zamah otvaranjem Europskog centra za pomirenje, vjersku i međunacionalnu suradnju. To je europska baština, a upravo bismo željeli udahnuti prave europske vrijednosti. Naime, vidimo da stanovništvo iz Bosne bježi, a mi želimo udahnuti malo vjetra nade i dozu optimizma – biskup Komarica.

O povijesti ovog reda od trenutka kada je samostan osnovan 1869. godina do danas na tribini je govorio i ravnatelj tamošnjeg Katoličkog školskog centra Ivica Božinović.
– Povijest ovog reda je vrlo dramatična – seže od najvećeg trapističkog samostana na svijetu pa do najmanjeg. Danas su ostala tek dva trapista, a samostan je praktički ugašen. Između ostalog, svojevremeno su se ondje kod otaca trapista školovala djeca. U različitim zanatima u samostanu je školovano oko pet tisuća dječaka, a bilo je djece i s ovog područja – kazao je ravnatelj Božinović naglasivši i kako je riječ o najstrožem redu u katoličkoj crkvi. Njegovi pripadnici nikada nisu jeli meso, uvijek su šutjeli, na molitvu su ustajali noću u dva sata te su teško fizički radili.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!