Županijski aktualac: Vijećnike najviše zanimalo stanje u školama…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas je održana 12. sjednica Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije koja je počela aktualnim satom. 

Marijan Sabolović (HSS) – Postavio je pitanje vezano za rekonstrukciju, izgradnju i modernizaciju cesta u našoj županiji. 

-Da li se je naš ŽUC javio na natječaj NPO, kolike su mogućnosti ostvarivanja programa i koji su to programi. Također me zanima što se događa s košnjom naših županijskih cesta koje su dobro obrasle u travu i ceste jednostavno nisu pregledne. 

Nataša Koronc, ravnateljica ŽUC-a rekla je da se s košnjom krenulo kasnije nego se planiralo.

-Ugovor s izvođačem radova s kojima imamo četverogodišnji sporazum nije bio sklopljen na vrijeme i to zbog ovršne razlike u cijeni dok na kraju nije postignut dogovor na koji način i u koje vrijeme će se obračunavati razlika u cijeni. Na kraju je ugovor sklopljen 9.5. Ove oborine sada nam također nisu išle u prilog. Od 1.6. kreće košnja lokalnih cesta pod ingerencijom ŽUC-a. Što se tiče prijava na natječaje, ŽUC se nije prijavili na natječaje jer nismo uspjeli ispuniti sve uvjete jer kod nas nije bio potres takvih razmjera da smo se mogli javiti – rekla je Koronc. 

Sandra Drašković (SDP) rekla je da su roditelji i nastavnici zabrinuti zbog strašnog događaja u beogradskoj školi kao i popisu masakra u jednoj bjelovarskoj srednjoj školi. 

-Godinama se priča o psiholozima u svakoj školi. Znam da to nije zaživjelo, pa me zanima da li je moguće da Županija u školama gdje je osnivač učini nešto po tom pitanju.

Pročelnica Andrea Prugovečki Klepac odgovorila je:

– To je izrazito višeslojan problem. Mi svemu tome možemo pristupiti, ali do svojih ovlasti. A ovlasti osnivača su da brinu o školi, da se osiguraju sve materijalne potrebe i da se nastava može provoditi. Mi kao osnivači potičemo škole u preventivnim programima, ali i u provođenju multidisciplinarnih projekata kakav je recimo projekt ‘Budi svoj’. Mi smo osnivači 17 osnovnih i svih srednjih škola, svjesni smo da postoji problem u školama mentalnog zdravlja kod mladih, ali radimo puno na tome, evo sada pripremamo jedan sveobuhvatni multidisciplinarni sastanak gdje ćemo okupiti sve sudionike za ovu tematiku – kazala je, između ostalog, Prugovečki Klepac.

Vijećnicu Bojanu Hribljan (Demokrati) zanimalo je što je s centrom izvrsnosti i zašto nema povećanja izdvajanja za školska natjecanja i nagrada za najbolje učenike kao što je obećano. 

Pročelnica Andrea Prugovečki – Centri izvrsnosti u onom obimu kakvog smo ga mi vidjeli i analizom troškova centara izvrsnosti, zadnja godina prije korone centar izvrsnosti je plaćen oko milijun kuna. U strukturi troškova plaćao se čak plaćao najam našim školama gdje mi plaćamo režijske troškove, a imajući u vidu na što smo sve naišli, morali smo napraviti određenu redefiniciju – rekla je, između ostalog, Prugovečki. 

Vijećnica Aida Sučić (NSH) rekla je da 326 škola na području Republike Hrvatske ne zadovoljavaju norme državnog pedagoškog standarda, od toga 13 škola se odnosi na Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Zanima me može li župan napraviti jedan koordinacijski sastanak na terenu u vezi ovog problema i manjka stručnog kadra u školama. 

Župan Marko Marušić rekao je sljedeće:

-Strašni događaj dogodio se u Beogradu i sve nas je to šokiralo. Mi kao društvo se moralo više trgnuti jer svi smo puno zauzeti, radimo i onda su djeca često prepuštena društvenim mrežama i internet sadržajima koji onda snažno utječu na njih. Moramo reagirati na to putem struke i u tom smjeru ići – rekao je, između ostalog, župan Marušić i dodaje. 

-Svjesni smo nedostatka stručnog kadra u školama. U razgovorima smo s načelnicima i gradonačelnicima i tudimo se doprinijeti boljim uvjetima rada kako nastavnicima tako profesorima i učenicima – kazao je, između ostalog, župan Marušić. 

Vijećnik Ivan Beljan (DHSS) – pitao je može li se lobirati u državnoj vlasti da se otvori ispostava agencije za plaćanje u poljoprivredi u Daruvaru. 

-Imamo središnji ured to je Zagreb, imamo 21 podružnicu, znači svaka županija ima jedno centralno mjesto i imamo četiri ispostave. U rubnim dijelovima županije stvara se problem gdje recimo neki stariji stanovnik iz Sirača ili Đulovca mora doći do Daruvara pa do Bjelovara i tako dalje. 

Župan Marušić rekao da je se slaže s tvrdnjom vijećnika Beljana i da se mora ići na ruku poljoprivrednicima. 

-Sutra ću tražiti sastanak s ravnateljem Agencije za plaćanje u poljoprivredi da vidimo što se po tom pitanju može učiniti jer zaista nema smisla da poljoprivrednik iz jednog kraja županije mora ići sve do Bjelovara i onda se vraća doma i to sve zbog jednog papira – rekao je župan Marušić. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!