[FOTO] Nena Lončar dobitnica je ovogodišnje nagrade Mato Lovrak!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Roman „Moje srce je zec” spisateljice Nene Lončar najbolji je dječji roman tiskan u 2022. godini te dobitnik nagrade Mato Lovrak na ovogodišnjim velikogrđevačkim Lovrakovim danima kulture.

– Ova književna nagrada nije moja prva nagrada, ali je moj prvi Lovrak zbog čega sam izuzetno počašćena. Odrasla sam uz djela Mate Lovraka, a Ljuban, Pero, drugi Pero i njegova družina trajno su upisana u moj imaginarni svijet. Mi današnji pisci suočavamo se drugačijim izazovima nego književnici prije 80 godina, ali ono što je bitno uvijek ostaje isto, a to je potreba da nekog volite i da netko voli vas. Upravo o tome govori ovaj roman. Pandemija je samo okvir u kojem se radnja odvija, no nije u prvom planu. Dvije godine biti izoliran i na distanci je jako dugi period za djecu, ali i za pripadnike treće životne dobi koji žive u domovima za umirovljenike. To su bile dvije najranjivije skupine društva kojima sam kroz ovaj roman željela dati glas. Bliskost, zajedništvo, druženje sastavni su dio odrastanja, a sve to našoj djeci je bilo im je oduzeto na dvije godine što je izuzetno dug period u toj dobi. Zbog toga sam toj djeci željela odati počast jer vjerujem u djecu i mlade, a sve što radim, radim upravo zbog njih – istaknula je spisateljica Lončar čiji je roman prosudbeno povjerenstvo proglasilo najboljim u kategoriji čak 20 djela pristiglih na ovaj natječaj.

Predsjednik Povjerenstva Stjepan Hranjec naglasio je kako je djelo ispisano iskreno, duboko, sa srcem.

-To je topla, sugestibilna priča, djelo koje odašilje plemenitu poruku, ne samo vezanu uz donedavnu virusnu stvarnost, nego poruku općeljudsku, svevremensku o iscjeliteljskoj snazi ljubavi – naglasio je Hranjec.

Uz spisateljicu Nenu Lončar, nagrađeni su i najkreativniji učenici sa svih krajeva Hrvatske koji su se sa svojim radovima na temu Svijet u kojem želim živjeti natjecali u tri kategorije – literarni, likovni i novinarski. Ovogodišnja konkurencija bila je izrazito jaka, a na natječaj su pristigla čak 674 rada, dok su onim najboljima nagrade uručenje danas na 36. Lovrakovim danima kulture.



PODIJELI S PRIJATELJIMA!