[FOTO] Završen drugi dio projekta iz kojeg se rodilo veliko prijateljstvo na relaciji Ivanska-Ugljan!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji prošloga je tjedna realiziran drugi dio projekta „Veliki-mali modro-zeleni“, kojim Alfa radio i Jadrolinija spajaju učenike s hrvatskih otoka i kopna. U sklopu ove jedinstvene ekološko-medijske priče, djeca iz osnovnih škola uče o flori i fauni pojedinih dijelova Hrvatske, upozoravaju na važnost očuvanja okoliša te se medijski i novinarski opismenjavaju.

Ove školske godine iz projekta „Mali-veliki modro-zeleni“ rodilo se veliko prijateljstvo između učenika OŠ „Valentin Klarin“ iz općine Preko na otoku Ugljanu iz Zadarske županije te učenika OŠ Ivanska iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Nakon što su ivanački školarci prošle jeseni posjetili Ugljan na kojem su učili o macaklinu i smilju te važnosti zaštite mora, ovoga svibnja uzvratili su gostoprimstvo prijateljima s Ugljana.

Upoznali prirodne ljepote BBŽ

-Jedva smo čekali da se ponovno vidimo. Nakon druženja na Ugljanu početkom ove školske godine, ostali smo u kontaktu i odbrojavali smo dane do ponovnog susreta. Baš kao i na moru, i ovdje nam je bilo odlično i naučili smo puno toga novog – ispričala nam je Maja, učenica OŠ Ivanska.

A ovoga puta učenici su učili o dabru, simpatičnoj životinjici koja živi na rijekama kopnene Hrvatske, te o ginku bilobi, dugovječnom stablu iz vremena dinosaura. Stoga su učenici, među ostalim, posjetili Daruvar, i razgledali Adama, drugo najstarije stablo ginka u Europi. Ondje su obišli i Zavičajni muzej, prošetali kroz Julijev park u kojem rastu brojne rijetke i posebne biljne vrste. Vremena za šetnju bilo je i u Kulturnom centru „Mato Lovrak“ u Velikom Grđevcu, i to po tamošnjoj Stazi prijatelja prirode. K tome, u Velikom Grđevcu djeca su obišla i mlinarevu kuću, spomen-sobu Mate Lovraka te su posjetili Sajam kreativnosti koji je održan u sklopu tradicionalnih Lovrakovih dana kulture. Zanimljivo je bilo i u Bjelovaru, gdje su se sa znamenitostima upoznavali kroz potragu, vođeni mobilnom aplikacijom koju su osmislile profesorice bjelovarske Gimnazije Mihaela Kelava i Manuela Šimek Martinić. Posjetili su i Bjelovarski robotički centar, a obišli su i općinu Ivanska gdje su kušali najbolji sladoled na svijetu te posjetili farmu krava.

Suradnja se nastavlja

-Sve su mi aktivnosti bile jako zanimljive, a najviše mi se svidjelo što ovdje ima tako puno zelenila. Ovo je bio moj prvi posjet Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, no vjerujem da ću opet doći – ispričala nam je Gabrijela, učenica OŠ „Valentin Klarin“ iz Preka.

Zadovoljne što su imale priliku sudjelovati u projektu „Veliki-mali modro-zeleni“ bile su i mentorice učenika, Tanja Nađ iz Ivanske i Linda Kolega iz Preka.

-Naši domaćini su se potrudili da sva četiri dana koja smo proveli u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji budu ispunjena sadržajima, jako puno toga smo vidjeli i naučili. Bilo nam je prekrasno i voljeli bismo se ponovno vratiti pa već razrađujemo neke ideje i mogućnosti suradnje na novim projektima – kaže Linda Kolega.

To nam je potvrdila i Tanja Nađ.

Podrška lokalne zajednice

-Kroz ovu su se priču rodila prava prijateljstva koja ćemo i dalje njegovati. Drago mi je što su djeca kroz projekt „Veliki-mali modro-zeleni“ imala priliku i medijski se opismenjavati i mislim da će svojim uracima koji su nastali na našim radionicama i aktivnostima pozitivno utjecati i na svoje vršnjake – smatra Nađ.

U sklopu aktivnosti učenici su osmislili i edukativni spot, a o cijelom projektu snimljen je i film koji će uskoro biti predstavljen javnosti.

Cjelokupan projekt ne bi bilo moguće realizirati bez glavnog pokrovitelja, Jadrolinije, koja više od 70 godina sa svojom flotom čini liniju života sa našim otocima, i to svih 365 dana u godini. Projekt su podržale i Općina Ivanska i Općina Preko, Bjelovarsko-bilogorska županija, Vatrogasne zajednice općina Ivanska i Štefanje, Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije, Daruvarske toplice i Zavičajni muzej Daruvar, Bjelovarski robotički centar te Kulturni centar „Mato Lovrak“ iz Velikog Grđevca.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!