Sutra na HTV-u ne propustite film ‘Tajna zloglasne šume Lug’!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na nacionalnoj televiziji ovoga se vikenda, na HTV1 u 13,05 sati, prikazuje film „Tajna zloglasne šume Lug“. Riječ je o bjelovarskom proizvodu, dokumentarcu koji je producirala tvrtka Alfa d.o.o., režirao ga je Miljenko Manjkas. Film istražuje mračni dio bjelovarske prošlosti, vezan uz sudbine pripadnika poraženih vojski i nedužnih građana koji su nakon Drugog svjetskog rata, bez suđenja, likvidirani na bjelovarskom području. Velik dio njih sahranjen je u neoznačenim jamama u šumi Lug, a dio posmrtnih ostataka pronađen je tek nakon hrvatskog osamostaljenja.

U osam potresnih svjedočanstava i razgovore s još nekoliko upućenih osoba za potrebe filma, gledatelji će pojmiti razmjer tog zločina i krvave osvete pobjednika o čemu se godinama šutjelo.

-U mjesecu siječnju 1946. moja je je strina jedno jutro rano dojurila i rekla mojoj mami kako je njezin pas donio ostatke ljudske ruke. Mama joj je savjetovala da to zakopa i da šuti, da nikome ne govori o tome. Ja sam stajao kraj njih i čuo taj razgovor. Nitko ništa nije o tome govorio, svi su ljudi, iako su znali, morali šutjeti jer su se bojali – riječi su to prof. Josipa Vusića, jednog od sugovornika u filmu

Autor, Miljenko Manjkas, koji iza sebe ima pedesetak ovakvih dokumentarnih i igrano-dokumentarnih formata nazvao ga je je “dokumentarcem sudbina”. Film kroz iskaze svjedoka priča priču o tragičnim sudbinama šestero osoba neposredno nakon Drugog svjetskog rata, a koje su se događale na bjelovarskom području. Ruka koju u filmu spominje poznati bjelovarski profesor, koji je u tom trenutku imao 16 godina, najvjerojatnije je pripadala vojniku neke od poraženih vojski koji je, s brojnim drugim nesretnicima, svoje posljednje počivalište pronašao u šumi Lug na kraju grada.
Odmazda partizanske vojske nad stvarnim i izmišljenim neprijateljima, vojnicima i civilima, počela je nedugo nakon završetka Drugog svjetskog rata. Oni koji nisu vjerovali nadolazećoj vlasti u strahu su se povlačili prema Austriji kako bi se predali savezničkoj vojsci, no Britanci su ih nenaoružane predali Titovim partizanima koji su ih u dugim kolonama prisiljavali na beskrajne marševe. One koji nisu umirali od iscrpljenosti, likvidirali su na za to pripremljenim mjestima. Ti marševi kasnije su u historiografiji nazvani Križni putevi. Jedno od sjecišta tih puteva bio je i Bjelovar u kojem je bio logor.
Bilo je i onih koji su ubijani, premda nisu bili u kolonama. Zarobljenike bi odvodili u obližnje šumarke, likvidirali ih i pokapali u masovnim grobnicama prema unaprijed pripremljenim popisima OZNE. U okolici Bjelovara desetine su takvih jama, a najpoznatija je upravo ona u šumi Lug. U BBŽ je bez suđenja likvidirano preko 6.000 osoba označenih kao neprijatelji režima, a u šumi Lug ubijeno ih je 228.
Film ‘Tajna zloglasne šume Lug’ donosi svjedočanstva ljudi koji su živjeli u neposrednoj blizini Luga u to vrijeme, razgovore sa članovima obitelji nestalih i poginulih, stručnjacima koji su istraživali područje na kojem, prema nekim indicijama, još uvijek ima neotkrivenih posmrtnih ostataka žrtava.
Film je premijerno prikazan u Bjelovaru prije godinu i pol, a sada će biti prezentiran i široj javnosti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!