KUD Šandrovac na korištenje dobio nekretninu iz 1930. koju će prenamijeniti u etno kuću!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ŠANDROVAC – KUD Šandrovac može se pohvaliti novim prostorom i to zahvaljujući Općini Šandrovac koja je kupila nekretninu od gospodina Stjepana Filipan. Riječ je o kući izgrađenoj 1930. godine koja čuva originalni starinski izgled i vrijedne starine. Kako bi primopredaja bila svečano obilježena, 1. svibnja KUD je napravio radnu akciju čišćenja okućnice, a nije nedostalo ni prvomajskog graha te zvuka harmonike.

Krajnji cilj novog prostora KUD-a je osnivanje i izgradnja Etno kuće sa zadatkom očuvanja običaja i muzejskih primjera starih stvari. Investicija je vrijedna 15 tisuća eura.

– Općina Šandrovac se odlučila na kupnju nekretnine isključivo s ciljem očuvanja naše tradicije, kulture, načina života naših starih te prenošenja običaja na naše najmlađe. Naš KUD Šandrovac radi odlično svoj posao, okuplja mlade bez kojih ništa od tradicije ne može opstati. Zato smo im odlučili pomoći u poslu i to kroz mogućnost da očuvaju našu kulturu. Nadam se da će u novom prostoru KUD organizirati brojne manifestacije, prikazati život naših predaka kroz berbu kukuruza, žetvu, košnju žita i ostalih običaja koja nas podsjećaju na prošla vremena. Nastojat ćemo prostor urediti i staviti ga u funkciju – rekao je načelnik Šandrovca Dario Halauš.

Na prostoru su Općini Šandrovac i načelniku zahvalni svi u KUD-u, na čelu s predsjednicom KUD-a Ljiljanom Radojnić. Sve ih je posebno oduševio autohtoni izgled kuće, što izvana što iznutra.

– Ima puno starih stvari, od spavaće sobe, ormara, komode. Kada je Općina kuću kupila i vidjela starinu u njoj, došla je na sjajnu ideju da to pripadne nama na korištenje i da se od tog prostora napravi etno kuća. U dodatnim prostorijama u dvorištu kao i onim tavanskim također ima starih predmeta. Sreća što su baka i djed koji su tamo živjeli sve to sačuvali. Napravili su nam time veliku uslugu jer je stare predmete poput kolovrata danas jako teško pronaći. Takve stvari ne smiju otići u zaborav već trebaju ostati u očuvanju kulturne baštine – rekla je Radojnić.

Novi prostor KUD-u će puno značiti, a planova imaju na pretek.

– Zamišljeno je da štagalj gdje su se naravno držale životinje pretvorimo u jednu dvoranu koja bi nama kasnije služila za nastupe te kako bismo mogli ugostiti i druga društva s kojima surađujemo. Na oranicu imamo plan posijati pšenicu kako bi mogli prikazati kako je nekada izgledala košnja pšenice, napravili bi lužđanu i slično. Želimo da se starinski običaji sačuvaju i da ne odu u zaborav – rekla je.

Trenutno je KUD u prostoriji koja im je isto tako dana na korištenje.

– U novom vatrogasnom centru smo trenutno. Imamo prostoriju gdje održavamo probe, sastanke i sve što je potrebno – zaključuje Radojnić.

Foto: KUD Šandrovac


PODIJELI S PRIJATELJIMA!