Tko su bjelovarski zmajevi, članovi Družbe u kojoj su djelovali Pilar, Stepinac…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Družba ‘Braća Hrvatskoga Zmaja’ je kulturna udruga kojoj je svrha djelovanja čuvanje i obnavljanje hrvatske kulturne baštine i oživljavanje uspomena na događaje iz hrvatske povijesti i na zaslužne Hrvate. Družba djeluje u sustavu Matice iz Zagreba i 19 Zmajskih stolova u hrvatskim županijama koji uspješno provode kulturne projekte.

U Družbi su tijekom prošlosti djelovala velika imena poput Ive Pilara, Andrije Mohorovičića, Alojzije Stepinca i drugih, a postati članom Braće Hrvatskoga Zmaja nije jednostavno. Naime, moraju se zadovoljiti određeni kriteriji i sam postupak primanja u Družbu može duže potrajati. 

No, veliku čast primanja u Družbu ‘Braće Hrvatskoga Zmaja’ ovih dana doživjeli su Bjelovarčani Marin Sabolović dr. sc. i Vedran Milić prof.

Stoga smo razgovarali s Marinom Sabolovićem, jednim od najmlađih bjelovarskih doktora znanosti. 

-Nije jednostavno ući u Družbu, moraš imati puno rada iza sebe i moraš biti prepoznatljiv s tim radom. Također, Družba djeluje u više sekcija, ona može biti kulturna to jest umjetnička, može biti povijesna, gospodarska i tako dalje. Vedran Milić je ušao u sekciju umjetnosti, a ja sam ušao u sekciju kulturne baštine – pojašnjava nam Sabolović i nastavlja. 

-No, prije svega moraju te preporučiti dva člana i moraš biti stariji od 30 godina. Pripravništvo traje godinu dana i onda povijesnim načinom balotiranja i jednoglasnom odlukom se može postati stalnim članom. Inače, ja sam dobio ime Zmaj od Česma II. Ime Zmaj od Česme je nosio pokojni Ilija Pejić, a kolega Milić je Zmaj saljski – priča nam Sabolović koji je obred zazmajenja imao u Zagrebu. 

Ponosan sam što sam postao član Družbe i drago mi je da su članovi i drugi Bjelovarčani, moji kolege, dakle osim profesora Milića tu je i Antun Turčić, dr.sc. Željko Karaula, dr. sc. Vladimir Strugar, dr.sc. Vjenceslav Herout, Stjepan Kusturin i Mladen Vezmarović. 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!