Garešnica: Ulaganje u vrtiće daje rezultate, no ide se još više…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA – Dječji vrtić Maslačak Garešnica djeluje od davne 1957. godine. Danas, uz matični vrtić, u novoizgrađenom objektu u Ulici kralja Tomislava Dječji vrtić Maslačak ima još četiri objekta, područne vrtiće u Ulici Petra Svačića u Garešnici, Hercegovcu i Garešničkom Brestovcu, a uskoro se otvara i peti područni vrtić u općini Velika Trnovitica.

Zahvaljujući novoizgrađenom objektu, koji je počeo s radom 2020., liste čekanja u Garešnici su otišle u povijest. No, sve veći broj djece i interes roditelja da im djeca pohađaju vrtić dovela su do toga da će svoja vrata uskoro otvoriti i peti područni vrtić, onaj u Velikoj Trnovitici.

U sljedeće dvije-tri godine u Velikoj Trnovitici u planu je i izgradnja novog objekta vrtića na mjestu gdje se nalazi stara škola. Otvaranje dječjeg vrtića u Velikoj Trnovitici je sada prijelazno rješenje dok se ne sagradi novi vrtić.

Grad ulaže u predškolski odgoj

Grad Garešnica niz godina nastoji poboljšati kvalitetu i razinu standarda predškolskog odgoja i obrazovanja. Dosadašnja ulaganja Grada u predškolski odgoj i Dječji vrtić Maslačak su iznosila oko 1,3 milijuna eura, odnosno približno deset milijuna kuna. Od toga, kako saznajemo od gradonačelnika Garešnice Josipa Bilandžije, iz proračuna je za vrtić je izdvojeno 9,5 milijuna kuna. Rezultati takvog odnosa prema predškolskom odgoju su vidljivi.

-Tu zaista postoji jedna velika želja da se i najmlađim stanovnicima i našim mladim obiteljima pruži potpora, da u Gradu Garešnici mladi ljudi ostanu. Mi kao Grad pružamo punu podršku stručnom timu, ravnateljici, odgojiteljima koji rade jedan zaista zahtjevan posao. Zahvaljujem im i ovom prilikom što vode brigu o našim najmlađim stanovnicima, a mi isto tako kao Grad vodimo brigu da i njima pružimo sve što im je potrebno. Nije lako zadovoljiti sve na jedan isti način, kaže gradonačelnik Bilandžija.

Postojeća četiri vrtića trenutno pohađa nešto više od 350 djece, te polaznici male škole. O njima brine ukupno 75 zaposlenika. O djeci brigu vode visokoobrazovane i stručne osobe.

Zbog povećanog interesa u planu je otvaranje novih odgojnih skupina djece

-Tri odgojne skupine planiramo otvoriti u vrtiću u Ulici Petra Svačića i jednu u Garešničkom Brestovcu. U Garešničkom Brestovcu sada imamo tri, u Petra Svačića u Garešnici šest, u centralnom u Ulici Kralja Tomislava sedam i u Hercegovcu dvije skupine djece. U Velikoj Trnovitici će biti jedna mješovita skupina djece od 3-7 godina, priča nam Marinela Kermeci, ravnateljica Dječjeg vrtića Maslačak.

Jednak start za sve

Spomenimo da na listi čekanja za upis u dječji vrtić Maslačak nema. No, osjeća se trend da roditelji sve više žele da im djeca pohađaju vrtić.

Po meni, kao stručnoj osobi, sva djeca zaslužuju jednak početak, jednak start i mogućnost da pohađaju vrtić bez obzira rade li im roditelji ili ne, jer vrtić je odgojno obrazovna ustanova, a ne samo čuvalište za djecu. Mi sada uz sve ovo mimo natječaja imamo već 60-ak novih zahtjeva. Zbog toga bi išli u nadogradnju ove tri odgojne skupine, kaže ravnateljica Kermeci i dodaje.

-S djecom rade visoko obrazovani djelatnici, stručne osobe profesionalci s kojima se se isto svakodnevno radi. Pedagog je svakodnevno u odgojnoj skupini i pomaže, ako treba pomoći. U vrtiću rade na tome da dobiju i mentore.

-Imamo potencijal pa sam nastojala stvoriti ovdje stručno razvojni centar našeg vrtića, što se tiče „Svemirskog vrtića“, vrtića centra senzorne motorike, to je moj nekakav plan, moja nekakva ambicija, uz pomoć odgojitelja, koji su jako kvalitetni u našem vrtiću, kaže ravnateljica Kermeci.

U suradnji s udrugom Feria, Dječji vrtić Maslačak surađuje s Institutom Ruđer Bošković, s prirodoslovno-matematičkim muzejom, s drugim dječjim vrtićima, a kako saznajemo od ove pedagoške godine u planu je i verificirani dramski program.

Planiramo da bi imali jednu cijelu skupinu koja bi bila samo za dramski program i jednu skupinu engleskog jezika gdje bi se provodio taj cjelodnevni program, uz postojeći skraćeni program, koji sada imam dodaje ravnateljica Kermeci.

Vrtić ima odličnu suradnju s gradskom knjižnicom, te Gradom. Sudjeluje u svim gradskim manifestacijama.

Ipak, kako čujemo od tajnika Dječjeg vrtića, Tomislava Severovića, problem je pronaći kvalificiranu radnu snagu, a nje će u dječjim vrtićima u Garešnici još trebati, uz postojeći broj zaposlenih.

Izazov je imati dovoljan broj odgojitelja za zbrinuti svu tu djecu, ali imamo sada na našem području nekoliko studenata koji završavaju studij i imaju sigurno zaposlenje u našem dječjem vrtiću, kaže tajnik Severović.

Što se cijene tiče, u Garešnici se cijene vrtića nisu mijenjale od 2016. godine. Cijena jasličkog uzrasta je 550 kuna (73 eura), a vrtićkog 500 kuna (66,36 eura). Postoje olakšice 10 posto za drugo dijete u vrtiću, a treće i svako daljnje dijete ima besplatan smještaj u vrtiću. Ekonomska cijena vrtića za 2023. godinu je 372,02 eura, što potvrđuje da osnivač izdvaja znatna sredstva za funkcioniranje vrtića.

Bjelovarski list (Siniša Slavinić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!