Lokalni čelnici: Evo zašto je novi ustroj izbornih jedinica dobar za nas…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na idućim parlamentarnim izborima za građane Bjelovarsko-bilogorske županije ne mijenja se ništa. Čitava županija ostaje u II. izbornoj jedinici, u kojoj je bila i do sada. Sve do jučer, kad je novi ustroj predstavljen na Vladi, spominjale su se i druge opcije. Prema jednoj od glasina, II. izborna jedinica trebala je biti „produžena“ na sjever, sve do varaždinskog područja, a istovremeno dijelovi Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke trebali su pripasti drugim izbornim jedinicama. Pritom bi sama Bjelovarsko-bilogorska županija bila podijeljena na četiri izborne jedinice. Osim u II., dio građana na idućim bi izborima tako glasovao u IV., VI. i VII. izbornoj jedinici.

Srećom, do takvog scenarija nije došlo. Doduše, II. jedinica je ostala bez dosadašnjeg dijela na istoku, no BBŽ je ostala netaknuta. Zadovoljstvo zbog toga ne kriju niti ovdašnji političari.

-Bilo je raznih nagađanja, no na kraju je ispalo dobro za nas. Općenito sam zadovoljan reorganizacijom kojom je ispoštovana odluka Ustavnog sud te zadan model prema kojem ćemo u deset izbornih jedinica birati po 14 zastupnika. To je ravnopravno i pošteno. Također, drago mi je što je naša županija među njih 14 koje su ostale cjelovite – kaže bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

Modificiranje izborne karte Hrvatske pozdravlja i bjelovarski gradonačelnik i saborski zastupnik Dario Hrebak.

-Zadovoljan sam kako su posložene izborne jedinice, nije bilo lako uskladiti sve želje i potrebe, ali za nas je najvažnije da ostajemo u istoj izbornoj jedinici i da će cijela naša županija ostati netaknuta ovim promjenama zakona – poručio je Hrebak.

Najviše razloga za zadovoljstvo imaju pak građani i čelnici rubnih dijelova županije, na daruvarskom području, za koje se pretpostavljalo da bi mogli biti pripojeni IV. izbornoj jedinici. Načelnik Općine Sirač Igor Supan kaže da to nikako ne bi bilo dobro.

-Siguran sam da ljudi to ne bi dobro prihvatili. Ovdje već znaju naše ljude i političare, kao i otprilike njihove programe i ono za što se zalažu. Da sad moraju na izborima birati neke druge, njima relativno nepoznate ljude, ne bi bilo dobro. Tako da mi je drago što je cijela županija ostala u istoj izbornoj jedinici – kaže Supan.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!