Bjelovarski korjeni zloglasnog ratnog zločinca koji je dobio 15 godina zatvora

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prvi Miloševićev komandos, Franko Frenki Simatović danas je odlukom žalbenog vijeća Rezidualnog mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) u Haagu dobio povećanje kazne zatvora na 15 godina za zločine koje su počinile srpske snage na području bivše Jugoslavije. Uz njega je osuđen i Jovica Stanišić.

Stanišić i Simatović su povezani još od studentskih dana u Policijskoj akademiji. Zahvaljujući Stanišiću, Frenki Simatović je postao “broj dva” srbijanske tajne policije. Iako Hrvat, bio je jedan od Miloševićevih ljudi od povjerenja i posebnih zadataka u ratovima koji su se vodili na prostoru bivše Jugoslavije, od agresije na Hrvatsku, preko rata u BiH, pa do Kosova.

Franko Simatović rođen je 1954. godine u Beogradu, u obitelji Pera Simatovića, rođenog u Dubrovniku. Majka Neda potječe iz ugledne bjelovarske obitelji Winter. Dobio je ime po djedu, bjelovarskom odvjetniku i jednom od suradnika Josipa Broza Tita po kojemu je svojedobno nosila naziv i Prva bjelovarska škola (Osnovna škola franka Wintera).

Stariji Bjelovarčani i blok zgrada koji se nalazi preko puta bolnice u Franjevačkoj i Mihanovićevoj ulici zovu Winterove zgrade.

Franko Simatović unuk bio je na čelu svih policijskih i paravojnih formacija, sastavljenih od iskusnih profesionalaca, ali i bitangi i kriminalaca puštenih iz zatvora u zamjenu za “patriotski angažman”, koji su činili najteže ratne zločine.

Ti “psi rata” postrojavani su u raznim “Crvenim beretkama”, “Škorpionima”, Arkanovim “Tigrovima”, kosovskim “Šeširićima”, “Belim orlovima”, ili su ih zajedničkim imenom zvali, po njihovu zapovjedniku, “frenkijevcima”.

Suđenje Stanišiću (72) i Simatoviću (73) jedino je koje je preostalo MICT-u kao nasljeđe rada Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Ovo je zadnja presuda haškog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!