[FOTO] U središnjem bjelovarskom parku se predstavljaju učeničke zadruge, evo što se sve nudi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U središnjem bjelovarskom parku upravo je u tijeku Smotra učeničkih zadruga Bjelovarsko-bilogorske županije. Svoje radove sve danas, na Međunarodni dan djece, do 13 sati izlažu zadrugari 15 škola s područja čitave županije. Zadruge će vrednovati Prosudbeno povjerenstvo te će dvije zadruge koje osvoje najviše bodova ići na Državnu smotru koja će se održati krajem rujna u Karlovcu.

Domaćin ovogodišnje županijske smotre je bjelovarska V. osnovna škola čiji su se učenici predstavili svojim radovima.
– Zadrugarstvo djeci puno znači jer se kroz rad u zadruzi rade praktične aktivnosti povezane s nastavom pa tako vide rezultate svega što učimo. Svoje radove prodajemo pa nakon toga kupujemo druge stvari čime kod djece razvijamo poduzetničke vještine. Naravno, uvijek koristimo prirodne materijale pa kod djece razvijamo brigu o okoliš. Ipak, u zadrugarstvu je posebno važno zajedništvo – istaknula je ravnateljica bjelovarske V. osnovne škole Jasmina Vuković čija škola ima dugogodišnju tradiciju zadrugarstva.

Oliver Sakač, voditelj Hrvatskog saveza učeničkog zadrugarstva Bjelovarsko-bilogorske županije, naglasio je kako je učeničko zadrugarstvo na području županije u posljednje vrijeme doživjelo pravi mali procvat.
– Od 12 zadruga koje su postojale u našoj županiji u posljednjih sedam godina, uspjeli smo doći do broja od 26 učeničkih zadruga od kojih se na smotri uvijek predstavi 15-ak zadruga. Vjerujem da i se puno radi i u ostalim učeničkim zadrugama, ali djeluju u okviru svojih škola. Kada je riječ o samom radu u zadrugama, djeca vole prodavati i poduzetništvo, ali i kreativan rad – otkrio je učitelj Sakač koji dolazi iz Osnovne škole u Đulovcu čija zadruga broji 32 djece.
-To je lijepa brojka ako znamo da naša škola ima 230 učenika. Ranije smo se bazirali na keramici, no danas imamo voćnjake šljiva, krušaka i jabuka, kao i dva povrtnjak. Izrađujemo pekmeze, ocat, sušimo šljive pa posla uvijek ima – kazao je Sakač.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!