Mali vinari na daruvarskom festivalu pobjeđuju i velike vinarije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Sve je spremno za najzabavniji festival vina – Vinodar koji se u Daruvaru održava od 03. do 11. lipnja, a ove će godine to uistinu biti pravo slavlje vina i presjek proizvodnje te Dionizove kapljice s područja cijele kontinentalne Hrvatske. Pristigla su 142 uzorka, a o kvaliteti najbolje govore medalje koje će se vinarima dodijeliti.

-Gotovo 76 posto uzoraka su ocijenjena kao vina vrlo dobre do izvrsne kakvoće, a to su ona vina koja su ocijenjena diplomama s velikim zlatnim znakom, zlatnim znakom i onim srebrnim – navodi enologija i članica organizacijskog odbora Vinodara Suzana Jurišić.

Uglavnom je riječ o vinima berbe 2022. koja je iznenadila kvalitetom jer je bila rodna, a obično kada su prinosi veliki, pada kvaliteta. No, to ovog puta nije bio slučaj. Ono što je zanimljivo na Vinodaru je da se rame uz rame natječu velike vinarije i mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a pri tome OPG-i u toj borbi ne zaostaju i dokazuju da se i više nego uspješno nose s većima od sebe.

-Moram priznati da se ti mali proizvođači dosta ravnopravno bore i po rezultatima se vidi da oni jednako osvajaju i velika zlata i zlata kao velike vinarije – ističe Jurišić.

Foto: Grad Daruvar

Veliko zlato ovogodišnjeg Vinodara tako odlazi chardonnayu vinarije Matočec koji je osvojio 93 boda. Riječ je o maloj obiteljskoj vinariji iz Đurđevca čiji vlasnik Marijan Matočec ne krije ponos.

-Iza nas je deset poznatih, renomiranih vinarija i moramo biti ponosni na svoj rezultat – kaže đurđevački vinar koji je redoviti izlagač na Vinodaru.

Njegova je graševina osvojila zlato, a to je potvrda rezultata s ranijih ovogodišnjih izložba. Dijelom to, kaže, može zahvaliti i položaju – đurđevačkim Vinima s peskov.

-Nešto ima u tome, u našem pijesku, u našoj mineralnosti u lepršavosti tih vina koja su puno mekanija od kiselih vina iz Međimurja i Zagorja – priča Matočec.

Razloga za zadovoljstvo ima i domaći, daruvarski vinar Tomislav Horvat koji je osvojio broncu za traminac, srebro za graševinu i zlata za sauvignon i cabernet sauvingon. Godinama iz njegovog podruma izlaze nagrađivana vina što je rezultat rada i praćenja novosti. Nema tu neke tajne.

-Svake godine se nauči nešto novo, nešto malo se promijeni u tehnologiji i nadam se da će iduća godina biti još i bolja. Ništa posebno, samo pratim načine proizvodnje koje sam primjenjivao do sada, ali uz nešto novo i svake godine pokušam napraviti nešto još bolje – kaže Horvat.

Osvojene medalje nisu samo čast i priznanje radu već pomažu i kod plasmana.

-Malo, malo me netko sretne u Daruvaru i kaže da je vidio da sam osvojio medalju i može li probati vino. Naravno, zato se to i radi da se vino proda, a i meni je to jedna satisfakcija – kaže daruvarski vinar.

Najbolja vina kušati možete u Daruvaru na Vinodaru, sigurno nećete biti razočarani.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!