Kako su braća Cenger iz Grubišnog Polja postali kraljevi kamilice

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GRUBIŠNO POLJE – Ovaj tjedan na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Cenger završava berba kamilice. Zajedno s kooperantima, OPG Cenger imao je kamilicu na nešto manje od stotinu hektara površine. Sljedeće godine planiraju udvostručiti proizvodnju ove jednogodišnje biljke mirisnih cvjetova, karakteristična mirisa, koja sadrži eterična ulja i druge vrijedne sastojke, a koja se koristi za čajeve, u pučkoj medicini i u kozmetici.

S proizvodnjom kamilice na OPG-u Cenger krenuli su prije tri godine. Kako nam priča Marijan Cenger, bilo je nekoliko razloga zašto su se on i njegov brat odlučili za tu proizvodnju.

Značaj sušare

Područje na kojem se nalaze predstavlja odličan teren za ekološku proizvodnju s kojom su se neki od kooperanata njihove inicijalne firme Poljoprivredna zadruga Zrno bavili. Ovdje, u okolici ima dosta zapuštenih poljoprivrednih površina, koja predstavljaju vrlo dobre prirodne oaze za zaštitu kamilice od utjecaja od pesticida, herbicida i drugih zaštitnih sredstava.

Drugo, kamilica je kultura koju divljač ne napada, a na takvim područjima inače, što se tiče drugih kultura ima puno problema s divljim svinjama i jelenskom divljači. Treći benefit je što kamilica spada u jednu vrstu međukulture, pa se poslije kamilice bez problema može sijati suncokret, kukuruz, soja i neka druga ratarska kultura.

-Odlučili smo krenuti u tu proizvodnju s nekoliko naših prijatelja, kooperanata, a OPG Cenger posjeduje postrojenje za sušenje i preradu poljoprivrednih proizvoda, tako da se ta sušara koja nam koristi za sušenje kukuruza i za proizvodnju ekološkog gnojiva, pokazala veoma dobrom i praktičnom i za sušenje kamilice. Sada smo se upoznali s kapacitetima linije i koliko zapravo možemo. Sada vidimo da sušara ima ogromnu mogućnost tako da sigurno kroz sezonu možemo osušiti kamilicu i s nekih dvjestotinjak hektara, zapakirati i pripremiti je kao poluproizvod za daljnju preradu i plasman, priča nam Marijan Cenger.

Kao i svaka proizvodnja i proizvodnja kamilice ima svoje specifičnosti, svoje potrebe.

-Mi smo treću godinu u proizvodnji. Prošli smo određene škole, ali još se učimo tako da nije jednostavno. Pogotovo kad vas zateknu vremenske nepogode. Mi smo prošli tjedan skidali kamilicu doslovno po kiši i po blatu. Kad ona dođe u vrijeme cvatnje, mora se u određenom roku skinuti. Sad se pokazuje da to nismo radili po toj kiši i blatu i katastrofalnim vremenskim uvjetima da ne bi stigli napraviti sve na vrijeme, jer već za nekoliko dana počinje padanje cvijeta. No, na sreću mi ćemo ovaj tjedan biti gotovi i nadam se da ćemo uspjeti svu kamilicu koju smo planirali skinuti na vrijeme s vrlo, vrlo visokom kvalitetom, kaže Marijan Cenger.

Berba, sušenje, pakovanje

Na OPG Cenger sada je u tijeku berba kamilice, sušenje i pakiranje u jumbo veće i skladištenje.

-Sad ćemo taj proizvod ponuditi tržištu. Tržište vidimo u našim partnerima. Voljeli bi da ta roba završi kod nas, da se preradi u Hrvatskoj, da to hrvatski radnici odrade i naplate, a ne da ode kao poluproizvod van, kaže Cenger.

Za proizvodnju kamilice, od „njive do skladištenja”, OPG Cenger ima svu potrebnu opremu i strojeve. Ove godine, poslije dva mjeseca priprema, riješili su i kombajn, te transportne linije za sušaru.

-Bili smo malo pod stresom, nismo znali hoćemo li sve uspjeti, ali sada smo na kraju sezone zadovoljni. Sada imamo zapakiran poluproizvod koji je spreman za preradu i daljnji plasman, kaže Marijan.

Važnost i značaj vlastite sušare i uštede koje je priskrbila najbolje su se pokazali za vrijeme ovogodišnje berbe kamilice.

-Naše postrojenje u vlasništvu OPG Cenger Daria blisko je vezano na bioplinsko postrojenje. Bioplinsko postrojenje ima nusproizvod toplinu i mi smo vrlo efikasno tu toplinu iskoristili. To daje dodatni financijski benefit samoj toj proizvodnji jer nam je trošak energije minimalan, a pogotovo u ovogodišnjoj situaciji kada smo kamilicu morali otimati iz vode, kaže Marijan Cenger.

Troškovi sušenja bili bi astronomski da su morali platiti sušenje. Kako kaže Marijan Cenger, to je samo još jedan naglasak kolika je potreba i važnost bioplinskih postrojenja u ruralnom području i koliko zapravo može pomoći u poljoprivrednoj proizvodnji.

Bjelovarski list (Siniša Slavinić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!