Udruga tjelesnih invalida daje pozamašnu svotu za vozački ispit, ali zainteresiranih nema

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Završava se treća godina trogodišnjeg programa “Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge”, a koje je provela Udruga tjelesnih invalida Bjelovar. Program je to usmjeren na prevenciju institucionalizacije i povećanje socijalnog uključivanja korisnika, a financira ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

– To je projekt koji se bavi socijalnim uključivanjem djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom, a radi se već o trećoj godini provedbe. Za taj projekt osigurali smo 270 tisuća kuna za godinu dana i danas je zadnji dan provedbe programa. Opći cilj programa je da kroz razvoj alternativnih i inovativnih usluga s ciljem prevencije institucionalizacije djece i mladih s teškoćama u razvoju te mladih i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom, povećamo kvalitetu njihova života – rekao je predsjednik UTIB-a Tomislav Novosel.

Posebni ciljevi strukturirani su prema dobi te mentalnom kapacitetu, dodaje.

– Nema prepreka da djeca i mladi završe škole, fakultete, doktorate. Ovog trenutka imamo osam studenata. Cilj nam je i da se odrasli zaposle i što duže rade. Posebno je važno prevenirati odlazak s radnog mjesta uslijed eventualnog povećanja invaliditeta ako čovjek ima mentalni kapacitet, da migrira sa znanjima u neko drugo područje gdje nije potrebno doći na peti kat ili nositi vreću cementa. Osoba se može baviti i nekim drugim intelektualnim radoma, a za korist poslodavca – dodaje.

UTIB je udruga u kojoj prevladava starija populacija jer više od 50 posto članova je starije od 60 godina.

– Za njih bi htjeli osigurati samostalno kretanje u zajednici, samostalnost i neovisno življenje. To je lako reći, ali nešto teže ostvariti. Ne ide bez dobre volje pojedinca i cijele zajednice, prvenstveno lokalne jer Gradovi, Županije, Općine, a na kraju i Država trebaju plasirati sredstva za takve ljude kako bi što duže bili u svojoj zajednici, a ne po domovima. Za njih osiguravamo i dodatne aktivnosti, od edukacija za korištenje postojećih tehnologija do ostalog – rekao je Novosel.

– Za sve, i mlađe i starije generacija organiziraju se horizontalni sadržaji poput zabave, kulturno umjetničkih sadržaja, posjete kazališnim predstavama, izleti, sportski ribolov itd. Danas nam je počela radionica fotografije i fotodizajna koju vodi profesor Miroslav Brletić, a završava nam tečaj engleskog jezika koji vodi nastavnica Jasmina Damjanović – kaže.

Novosel napominje da u udruzi imaju problem s nedostatkom kandidata za autoškolu B kategorije.

– Za naše članove osiguravamo, koji su u psihofizičkom stanju da mogu položiti vozački ispit, polaganje uz sufinanciranje od osam do devet tisuća kuna. Nažalost, zainteresiranih baš i nema, ali mi ovoga trenutka imamo dva mjesta. Bila bi prava šteta da se taj novac ne iskoristi. Naša Marieta Magdić sjajan je primjer jer je iskoristila mogućnost – naglasio je Novosel.

Više o radionici koja je počela prošlog tjedna, a koja se veže uz obradu fotografije i dizajn, otkrio je profesor Miroslav Brletić.

– Radi se o malom tečaju snalaženja u najsuvremenijim programima kako bi fotografički produkt na kraju bio što je moguće kultiviraniji, a samim time i upotrebljiviji. Počet ćemo s osnovama fotografije, pogotovo one digitalne koju stavljamo u prvi plan. Svakako bih volio da se kod polaznika stekne interes za neku novu zanimaciju ili čak i posao – rekao je Brletić.

Nastavnica Dajmanović već šestu godinu surađuje s UTIB-om, a za svoje polaznike ima samo riječi hvale.

– Izuzetno je zadovoljstvo raditi s polaznicima u Udruzi tjelesnih invalida Bjelovar jer su to ljudi koji zaista žele učiti i to su najzahvalniji učenici. Uvijek žele naučiti nešto, daju sve od sebe, a vrlo rijetko dolaze bez zadaće jer znaju koja je kazna – čokolada za sve. Drago mi je što se polaznici svake godine izmjenjuju jer je očito interes sve veći i on postoji – rekla je Dajmanović.

Sudionici u programu su predstavnici partnera – Bjelovarsko-bilogorska županija, Grad Bjelovar, Centar za socijalnu skrb Bjelovar; predstavnici korisnika; članovi upravnih tijela i zaposlenici udruge te sredstva javnoga priopćavanja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!