Gudovačke žene i Mladen Medak Gaga u Europsku uniju uvode začudna bića Bilogore!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Udruga žena Gudovac na natječaju Ministarstva vanjskih i europskih poslova dobila je 9.992, 50 eura, što je maksimalan iznos koji je neki od projekata mogao dobiti, kako bi javnost informirala o deset godina od ulaska Hrvatske u EU. Projektom Europski san za svaki dan, obuhvatit će brojne aktivnosti.

– U sklopu projekta, napravljen je promo film za djecu Schengenski prostor sa slikovnicom. U planu je pisanje i tekstova za predstave, pa smo porazgovarali s gospodinom Mladenom Medakom Gagom i zaključili smo da bi bilo dobro da napravimo predstavu za djecu. Mi se bavimo očuvanjem kulturne baštine, a gospodin Medak očuvanjem legende o Začudnim bilogorskim bićima. Ako smo mi ušli u Schengenski prostor bez putovnice, ušla su i naša začudna bića, što je temelj naše priče – pojašnjava Vesna Belošević, predsjednica Udruge i voditeljica projekta.

– Na pitanje bih li ja osmislio lutkarsku predstavu, ja sam to rado prihvatio. Nije da se bavim začudnim bićima Bilogore, ali ponešto o tome znam, više od drugih. Tako je nastala ta lutkarska predstava, koja će uskoro ugledati svjetlo dana. Danas predstavljam i tri mitološka bića: Mali Lovac, Glođan i jedan od Veda. Bilo mi je zadovoljstvo raditi na toj dječjoj predstavi, ali je zahtjevna jer će ju izvoditi amateri, ali sve je to uračunato kada se na njoj radilo – pojašnjava Medak.

Belošević je istaknula još neke posebnosti njihovo projekta.

– Došli smo do priče i da bi htjele imati predstave koje nemaju svi, pa smo odlučili raditi ih pomoću tehnike kamishibai. Pa ćemo djecu naučiti kako imati javne nastupe, a oni će kroz kamishibai osmisliti svoju priču i na poseban ju način ispričati, bez električne energije, samo s maštom – priča Belošević i napominje kako će se predstava premijerno izvesti u gudovačkom vrtiću i školi.

Medak će, osim tekst za najmlađe, napisati i tekst za predstavu za odrasle, a izvest će ga starija glumačka skupina, dramska družina Gudovčanke. Tema te predstave bit će blisko povezana s EU, a predstava će biti izvedena 03. listopada, kada je ujedno godišnjica potpisa pristupnih ugovora Hrvatske za pristup Europskoj Uniji.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!