Tihomir Ileković obrt je naslijedio od djeda, a sada je za njega dobio tradicijski certifikat. Prvi u županiji!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Tihomir Ileković iz Bjelovara, vlasnik obrta “Mreža”, prvi je županijski obrtnik koji je iskoristio županijsku mjeru sufinanciranja stjecanja uvjerenja o tradicijskom obrtu. To je potvrda njegovog dugogodišnjeg kvalitetnog rada.

– Moj osnovni proizvod je uže. Ima nas troje, a u planu je još jedno zapošljavanje. Uskoro otvaramo i web trgovinu. Najviše ciljam na zapadno tržište, jer su novi proizvodi dosta skupi, pa pretpostavljam da će tamo biti više potrebe za takvim stvarima. Retro je opet u modi, a tako izgledaju moji proizvodi, pa vjerujem da bi mogli i u Hrvatskoj biti više kao neki suvenir. Potpora mi znači puno, posebno za probijanje na tržište i kao dokaz kvalitete proizvodnje – kaže Ileković i napominje da im Županija pomaže i na druge načine.

Damir Pavec, predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije zahvalio je Županiji na pomoći obrtništvu, jer, ističe, obrte poput ovih treba čuvati i njegovati.

-Stopostotno mu je financiran trošak komisije, inače, ova mjera je vrijedna 4 tisuće kuna odnosno 530 eura. Što se tiče same procedure dobivanja certifikata, dolazi komisija od članova koji su u tradicijskim obrtima. Ona procjenjuje može li neki obrt ili proizvod nositi naziv tradicijski. Zahvaljujem Županiji koja je prepoznala našu inicijativu. Tradicijski i umjetnički obrti pokazuju tradiciju nekog naroda, a takvi umjetnici su čuvari kulturne baštine. U tradicijskim obrtima se nasljeđuje s koljena na koljeno, pa je i Tihomir svoj obrt naslijedio od djeda. Ovakvi tradicijski proizvodi sadržavaju osobnost, individualnost i kvalitetu, te imaju svoje mjesto na tržištu – kaže Pavec i napominje da su trenutno aktivna 1383 obrta u županiji, što je određeni rast u odnosu na prethodno razdoblje.

Bjelovarsko-bilogorski župan, Marko Marušić, nada se da će drugi obrtnici slijediti njegov primjer.

– Drago mi je da smo ovdje, jedna od naših mjera je poticanje tradicijskih obrta, a sada konačno imamo prvi takav obrt u županiji. Ovo je dobar put, znamo da oni nisu visoko profitabilni već je riječ o čuvanju kulture i tradicije i drago mi je da imamo bar jedan obrt, a nadam se da će i drugi županijski obrtnici slijediti njegov primjer i poželjeti svoje uvjerenje o tradicijskom obrtu – kaže Marušić.

Inače, županija ima raspisanih već sedam mjera, a u rujnu planira raspisati još tri za potpore poduzetnicima i obrtnicima. Sufinanciranje nabavke rabljenih i novih strojeva te mjera uređenje prostora, dvije najpopularnije mjere vrlo brzo su iskorištene. Županija ukupno izdvaja dva milijuna kuna za poduzetnike i obrtnike ove godine, a planiraju taj iznos i povećavati.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!