Postoji li sustav nagrađivanja i kažnjavanja vrijednih i manje vrijednih gradskih zaposlenika?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/DARUVAR – Bjelovar je prije pet godina uveo sustav nagrađivanja svojih najboljih zaposlenika jer, kako je tada naglasio gradonačelnik Dario Hrebak, ‘ne pristaju na uranilovku’ i najbolje treba nagraditi. Na taj se način, drži, motiviraju i ostali radnici, a i dalje je siguran da one koji rade više za to treba i nagraditi.

-Grad Bjelovar je u prošlih pet godina iz EU fondova povukao otprilike 350 milijuna kuna i već pet godina smo po povlačenju novca iz europskih fondova među najboljim gradovima. Kada smo preuzeli Grad bilo je devedesetak službenika, a danas ih je oko 70. Radimo praktički dvostruko više i naravno da smo odlučili stimulirati naše službenike jer im želimo pokazati da razlikujemo one koji su napredni, koji rade i izvan radnog vremena i postižu sjajne rezultate – ističe gradonačelnik Dario Hrebak.

Bjelovar nije jedini koji nagrađuje svoje zaposlenike. Sličnu praksu ima i Daruvar.

-Imamo mogućnost stimulacije. Ne koristimo je prečesto, ali koristimo nekada. Pročelnici i ja kao gradonačelnik možemo predložiti pojedine djelatnike koji se ističu. Oni mogu napredovati u svom zvanju, a mogu biti nagrađeni i financijski, što je i najvažnije – kaže daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček.

U Daruvaru stimulacija iznosi 30 posto plaće i zaslužni zaposlenik ju može dobiti do dva puta godišnje. Bjelovarska stimulacija je 132 eura (nekada tisuću kuna), a u posljednjih pet godina ju je dobila većina zaposlenih. Od sedamdesetak zaposlenih nagrađeno ih je četrdesetak pri čemu su neki nagradu dobili jednom, a neki tri puta. Ukupno je iz proračuna do sada za nagrade isplaćeno nešto više od devet tisuća eura. Za razliku od Daruvara, bjelovarski gradonačelnik u odluci tko zaslužuje nagradu ne sudjeluje.

-Pročelnici su ti koji određuju, a ne ja. Postoje kriteriji po projektima i nagrađuju se oni koji ostvare iznadprosječne rezultate koji izlaze izvan okvira radnog mjesta. Tu se i vide rezultati i mora se raditi razlika između onih koji rade puno više i onih koji rade korektno svoj posao – tumači Hrebak.

No, što s onima koji svoj posao ne rade ni korektno? Ništa jer kazne ne postoje.

-Nažalost, to zakon ne propisuje i tu sam nemoćan. To ne ovisi o Gradu Bjelovaru već o cijelom sustavu državne uprave. Kazniti na plaći se ne može jer su tu odmah sindikati, sudovi i razni elementi nakon kojih ti više ne padne na pamet da to pokušaš pravda se Hrebak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!