Trenirke i tajice su dozvoljene, ali evo što je zabranjeno u bjelovarskim školama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nedavni “slučaj trenirke” u jednoj splitskoj školi izazvao je burnu raspravu na društvenim mrežama. Nešto prije toga, svjedočili smo slučaju gdje su problem izazvale tajice. Tim tragom, odlučili smo provjeriti što se smije, a što se ne smije odjenuti u bjelovarskim školama, ali i koliko se naši školarci pridržavaju postavljenih pravila.

Kako otkriva ravnateljica bjelovarske I. osnovne škole Martina Supančić tajice i trenirke su dozvoljene, no neke odjevne predmete Kodeks odijevanja koji je reguliran Kućnim redom ne dopušta.
– Učenice na nastavu smiju dolaziti u suknjama, haljinama i kratkim hlačama primjerene dužine, a najkraće do koljena. Također, učenici na nastavu smiju dolaziti u kratkim hlačama dužine isto najkraće do koljena. Učenice na nastavu ne smiju dolaziti u majicama s tankim naramenicama i golim leđima. Smiju nositi tajice uz majice primjere dužine. Majice učenika trebaju dosezati rub donjeg odjevnog predmeta, npr. hlača ili suknje. Naravno, majice ne smiju biti jako dekoltirane te ne smiju imati neprimjerene natpise. Osim toga, učenice smiju biti diskretno našminkane, no pretjerana šminka nije dozvoljena – kazala je ravnateljica Supančić ističući kako u školi nikada nisu imali problem s neprimjerenim oblačenjem.
-Učenici znaju što je u redu. Na početku svake školske godine im čitamo kućni red, a oni ga se pridržavaju bez ikakvih problema – naglasila je ravnateljica dodavši da bi učenik ili učenica koji je neprimjereno odjeven bio upozoren kako bi znao da se sljedeći put primjerenije odjene.
Problema nema ni u bjelovarskoj Tehničkoj školi čiji je ravnatelji Dario Malogorski istaknuo kako se u školi traži normalna odjeća koja je dovoljno dugačka i dovoljno prekriva tijelo.
– Naš Etički kodeks kaže da nisu dozvoljene hlače iznad koljena, majice na bratele, no trenirke su, naravno, dozvoljene. Do sada nismo imali iskustva da bi naši učenici ili učenice bili odjeveni na način koji nije primjeren javnoj ustanovi. Kada bi se dogodio takav slučaj, kolege bi ga upozorili. Najkraće rečeno, važno je da odjeća bude primjerena, a učenicima nije problem pridržavati se pravila – zaključio je Malogorski.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!