Upisi u srednju kucaju na vrata! Što je novo u školama u BBŽ?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Za ukupno 40.167 osmaša 28. lipnja počinju upisi u srednju školu. Planirani broj upisnih mjesta za ovu godinu je 48.762, što je za oko dvije tisuće više nego prošle godine. Prema prijedlogu odluke Ministarstva, ove se godine u gimnazijske programe može upisati 11.129 učenika u 456 razrednih odjela. Najviše, 19.090 učenika može se upisati u četverogodišnje srednjoškolske programe, a predviđeno je u tim programima 825 razrednih odjela. U trogodišnje strukovne programe može se upisati 6.944 učenika u 304 razrednih odjela, u obrtničke od tri godine 5.206 učenika u 222 razredna odjela, dok je kvota za medicinske sestre/tehničare 1.256 mjesta u 50 razrednih odjela. Preostala mjesta raspoređena su na programe obrazovanja za stjecanje niže stručne spreme, prilagođene i posebne programe za učenike s teškoćama u razvoju te na programe obrazovanja glazbenih i plesnih škola.

Upisi su pred vratima pa smo provjerili kakva je situacija ove godine s nekim od srednjih škola u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji te postoje li odstupanja za razliku od godina ranije. Samo mala promjena prisutna je u Srednjoj školi Čazma.

– Imamo dva upisa koja se u samo jednom zanimanju razlikuju od prošle školske godine. Upisujemo ukupno četiri razredna odjela. Jedan mješoviti strojarskog usmjerenja po jedinstvenom modelu obrazovanja gdje su automehatroničari, bravari i vodoinstalateri. Zatim jedan odjel vozači motornog vozila, jedan odjel opće gimnazije i jedan odjel tehničara cestovnog prometa. Do sada smo nekoliko godina imali strojobravare, no sada se pojavila potreba za bravarima pa smo to zanimanje samo promijenili – rekla je ravnateljica Irena Ivanović.

Plan Srednje škole Bartola Kašića Grubišno Polje je upisati 84 učenika u sedam obrazovnih programa.

– Kao i svake godine do sada, natječaj za upise je u pripremi, a programi koje nudi naša škola su opća gimnazija i tehničar za računalstvo od četverogodišnjih obrazovnih programa, a od trogodišnjih učenici kod nas mogu izabrati zanimanja automehatroničar, instalater kućnih instalacija, kuhar, konobar i poljoprivredni gospodarstvenik – poručila je ravnateljica Ivana Orešković.

Grubišnopoljska srednja škola nalazi se na području posebne državne skrbi.

– Znatno manji broj učenika izlazi iz osmih razreda. Naš plan uvijek mora biti usklađen s državnim pedagoškim standardom, a rezultati upisa budu nešto niži. Prošle godine smo planirali 88 učenika, ali nemoguće je ispuniti kvotu jer nam je recimo lani 48 osmaša izašlo iz osnovne škole. Istina je da dosta učenika dobijemo iz Bjelovara, Garešnice ili Virovitice, no opet nedovoljno da se željeni broj učenika upiše – rekla je Orešković.

Obrtnička škola Bjelovar prošle godine je ugodno iznenadila sa značajnim brojem upisanih učenika.

– Ove godine nećemo upisivati F razrede odnosno učenike s teškoćama, ali sva zanimanja ostala su ista i nema promjena. Znači imamo automehaničare, strojobravare, bravare, instalatere kućnih instalacija, CNC operatere, zavarivače, proizvođače i montere aluminijske i PVC stolarije, elektrointelatere, elektromehaničare, elektroničare mehaničare te zidare tesare. Zidar tesar nismo imali prošle godine zbog nedovoljnog broja mjesta u praktikumu gdje učenici obavljaju praksu. No, ove godine završavaju treći razredi tog zanimanja pa će mjesta opet biti. Nadamo se dobrom odazivu u svim zanimanjima baš kao i prošle godine kada smo se ugodno iznenadili – kaže ravnatelj Branko Cvetković.

Ekonomska i turistička škola Daruvar tražila je upis istog broja učenika kao i lani – 112.

– Nadamo se da ćemo mjesta ove godine malo bolje popuniti, osobito s kuharima i konobarima koji su tražena zanimanja. I sva ostala zanimanja ostaju ista, od četverogodišnjih tu su hotelijersko-turistički tehničari, ekonomisti te agroturisti, a od trogodišnjih tu su konobar, kuhar i prodavač – rekla je ravnateljica Dinka Kavalir.

Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar upisuje tri razreda i to po 24 učenika.

– Nadamo se da će upisi dobro proći. Za sada još uvijek imamo stari kurikulum pa je sve manje isto kao i prošle godine – rekla je ravnateljica Nataša Vibiral.

Pravilnik o upisima u srednje škole ostaje isti kao i prošle godine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!