Vlado Laučan imao je samo 30 godina kada je kukavički ubijen, metkom u leđa

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U znak sjećanja na hrabrost i žrtvu Vlade Laučana, prvog stradalnika srbočetničke agresije na području zapadne Slavonije, 9. lipnja je održana svečana komemoracija na mjestu njegove pogibije. Iako su prošle 32 godine, prisutni su pokazali da se žrtva Vlade Laučana neće nikada zaboravit, kao ni žrtva ostalih hrabrih hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote za slobodu Pakraca, Lipika i Hrvatske.

Tridesetogodišnji mladi policajac Vlado Laučan postao je prva žrtva rata na tom području kada je bio ubijen iz zasjede metkom u leđa dok je s kolegom kontrolirao promet u naselju Omanovac. Obitelj Laučan, uključujući majku, braću, nećake i nećakinje, nazočila je komemoraciji kako bi odala počast svom voljenom Vladi.

Na komemoraciji su vijence i svijeće položili Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, koji je bio izaslanik potpredsjednika Hrvatske Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Antonija Jozić, požeško-slavonska županica, Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika i predsjednik Županijske skupštine, Anamarija Blažević, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca, predstavnici PU požeško-slavonske na čelu s Robertom Hrastićem, načelnikom PP Pakrac, predstavnici Doma hrvatskih veterana iz Lipika, izaslanstvo Udruge policije iz Grubišnog Polja i Daruvara, kao i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Lipika i Pakraca.

Miroslav Ivančić je ovom prigodom podsjetio koliko je cijena slobode visoka i kako žrtva Vlade Laučana i ostalih branitelja tijekom Domovinskog rata nikada neće biti zaboravljena. Naglasio je važnost čuvanja tih vrijednosti koje su skupo plaćene kako bismo izgradili državu za koju su se hrabri branitelji borili.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić istaknula je da je Vlado Laučan prva žrtva koja je utkala svoj život u temelje suvremene Republike Hrvatske te je pozvala sadašnje i buduće generacije da zajedno grade državu za koju su hrvatski branitelji žrtvovali svoje živote.

Molitvu je poveo pakrački župnik, vlč. Jozo Zorić, a svečani obol komemoraciji dali su učenici OGŠ Pakrac, vokalna skupina Aoide, otpjevavši pod ravnanjem profesorice Tee Silađi hrvatsku himnu te pjesmu „Moja domovina“, jednu od najljepših domoljubnih pjesama nastalu na samom početku ratnih zbivanja.

Nakon komemoracije te polaganja vijenaca i paljenja svijeća na spomen obilježju za pokojnog Vladu Laučana služena je sveta misa u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Pakracu.

Njemu u spomen na pakračkom gradskom stadionu će se 10. lipnja, s početkom u 9 sati održati Memorijalni nogometni turnir „Vlado Laučan“. (mk)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!