Jake kiše ponovno izazvale glavobolje diljem županije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jučerašnje nevrijeme ponovno je izazvalo probleme diljem županije. Jaka kiša je uzrokovala prelijevanje rijeke kod Podgarića i Novog Sela, pa se voda izlila po županijskoj cesti, javlja načelnik Općine Berek, Matko Tonković.

– Gore u Podgariću je i jednu kuću poplavilo. Odnijela je voda puno cesta i puteva. Tamo je takvo područje, pa puno oborine u kratko vrijeme s planine prebrzo spusti i ponese materijal i smeće. Voda se povukla, ali ostala je velika šteta i problemi – priča Tonković koji je i sinoć bio na terenu.

Vatrogasci, kaže, nisu imali potrebe intervenirati, jer je voda toliko brzo tekla da je nosila stvari. No, oni su bili u pripravnosti. Kako dalje, tek treba dogovoriti.

– Imamo oko danas sastanak s djelatnicima Hrvatskih voda. Bitno je prvo sanirati uništene i oštećene ceste. Ta koja je bila poplavljena je Županijska cesta pa ćemo vidjeti koji su danji koraci – priča Tonković.

Prometnice, kao i dvorišta obiteljskih kuća bili su poplavljeni i na području Općine Veliko Trojstvo. Dok dio mještana prstom upire na općinu, drugi dio upozorava kako je u kratkom vremenskom roku pala velika količina oborina. Nečelnik Općine Marko Kutanjac naglašava se upravo u tijeku sanacija štete.

– U Općini Veliko Trojstvo, ali i u ostalim dijelovima županije pale su ogromne količine kiše. Što se tiče dionice od Grginca do Maglenče, riječ je o dionici Županijskih cesta, baš kao i poplavljeni dio u Malom Trojstvu te Ulica Matije Gupca gdje je najgore. Dakle, te putne jarke je dužna održavati Županijska uprava za ceste. Ono što smo mi mogli napraviti odmah nakon kiše je maknuti blato s ceste, a vatrogasci DVD-a Veliko Trojstvo su sve očistili i oprali. Sve ceste su prohodne. Naravno, odmah sam kontaktirao ŽUC i Hrvatske vode. Vode su odmah izašle na teren, a neki od kanala koji su bili zamuljeni, već su otkopani. Danas nam je i ŽUC poslao radne strojeve kako bi se očistile posljedice nevremena – naglasio je načelnik Kutanjac zamolivši sve mještane za razumijevanje i strpljenje.

– Čisti se dio prema Malom Trojstvu. ŽUC-ov bager je danas u Ulici Matije Gupca, a na red će doći i Maglenča. Potrudit ćemo se riješiti problem u što je brže moguće. Nažalost, sve skupa nas je iznenadilo. U jako kratkom roku je palo puno kiše. I sam sam jadan. Vidim što se događa, ali protiv vremena ne možemo. Posla je puno, no nadam se da će do vikenda sve biti riješeno. Trenutno su dvije ekipe na terenu, a ako će biti potrebno, sutra ćemo i pojačati – istaknuo je načelnik dodavši kako je Općina Županiji poslala zahtjev za proglašenje elementarne nepogode te kako se svi mještani općine Veliko Trojstvo koji imaju štetu mogu javiti u Općinu.

FOTO I VIDEO: MIRELA TONKOVIĆ i FACEBOOK

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!