Bliži se nikad bogatije Bjelovarsko kulturno ljeto, otkrivamo što nas sve očekuje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nešto više od dva tjedna dijeli nas od ovogodišnjeg Bjelovarskog kulturnog ljeta. Ovogodišnja manifestacija trajat će od 29. lipnja do 9. rujna. U dva mjeseca građani će imati priliku sudjelovati u brojnim tradicijskim i zabavnim koncertima, književnim večerima, predstavama, predavanjima, filmskim večerima…

– Oko 90 posto programa odvijat će se u Boho dijelu središnjeg bjelovarskog parka. Program će biti raznolik, a donijet će za svakoga ponešto. Riječ je od 20-ak koncerata, 15 filmskih večeri, četiri izložbe, tri promocije knjiga, radionicama, igraonicama, a na samom početku ove ljetne manifestacije održat će se i zasebni festival Jazzica. Mnogi Bjelovarčani koji se vraćaju s mora ili tek na more odlaze, provest će dio svog ljeta na uživajući u programu Bjelovarskog kulturnog ljeta – najavio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak dodavši kako su izdvajanja Grada Bjelovara za ovu manifestaciju triput manja njego nekada, odnosno danas iznose tek 10 tisuća eura, ali kako će program biti sadržajno nikad bogatiji zahvaljujući dobroj volji i volonterizmu svih onih koji su uključeni u samu organizaciju.

Što nas sve očekuje na Jazzici koja će se održati od 29. lipnja do 2. srpnja predstavio je Tvrtko Hopek iz Grada Bjelovara. Kako je kazao, ovaj festival slavi peti rođendan pa je samim tim pripremljeno i pet koncerata.
– Vedran Ružić otvara Jazzicu 29. lipnja sa svojim projektom Šest metara, 30. lipnja u Bjelovar stiže Balkan Zoo, band Marija Rašića, koji će se predstaviti glazbom kroz koju se isprepliću svi stilovi pomiješani s balkanskim melosom. Zvonimir Radišić Trio, miks tradicionalnog jazza i klasike te The Cool Jazz Duo dva jazz velikana Veljka Glodića i Saše Nestorovića stižu 1. srpnja. Acustic duo, spoj klasične, jazz, pop i rok glazbe i folklora nas očekuje 2. srpnja – najavio je Hopek pozvavši sve željne dobre glazbe da uživaju u zvuku ovih koncerata koji se se održati na otvorenom i biti besplatni.

Filmski dio Bjelovarsko kulturnog ljeta predstavio je ravnatelj KMC-a Bjelovar Denis Hladiš najavivši brojne kino projekcije u kojima će Bjelovarčani i njihovi gosti imati priliku od 23. do 28. srpnja.
-Bit će tu filmova za svakoga – od animiranih preko komedija i akcije do block bustera. U Bjelovar stiže Kralj lavova, Dnevnik Pauline P. Te brojni drugi filmovi – istaknuo je Hladiš.

U bjelovarski Muzej vraća se program Ljeto u atriju koji će se održati u sklopu Bjelovarskog kulturnog ljeta. Kako je najavila Marijana Dragičević, zamjenica ravnatelja Muzeja Bjelovar, u Muzeju će se održati povijesni kviz i dvije blic izložbe.
-Jedna će biti talijanska večer kroz koju ćemo predstaviti Italiju kao državu s naglaskom na glazbu, a druga je romantična strana arheologije. Osim toga, imat ćemo književnu večer na kojoj će sudjelovati Pavao Pavličić, Goran Tribuson i Ratko Cvetnić – najavila je Dragićević.

U Bjelovarskom kulturnom ljetu ove godine sudjeluje i Centar za cjeloživotno učenje i kulturu koji je također pripremio bogat program. Neke njihove aktivnosti i radionice Bjelovarčani su već imali priliku upoznati lani, a neke će biti posve nove.
-Imat ćemo radionicu slikanja Čarolija boja, radionice engleskog i francuskog jezika, popularni detektivski tjedan, kao i CUKni na kviz utorkom kojim želimo promovirati znanje i druženje obitelji te oslikaj BOHO park. Nove radionice su radionice mentalnog zdravlja Nisam dovoljno mlad da znam sve koje će se održati kroz 10 radionica s različitim temama. Također, pripremili smo turnir u društvenim igrama CUKni na igru, radionicu Elastična zabava kroz koju će se svi zainteresirani imati priliku okušati u igri gumi gumi i na hulahopu te radionicu cirkuskih vještina – istaknula je ravnateljica CUK-a Ivana Hrpalo.

Ravnateljica Narodne knjižnice Petar Preradović Bjelovar Vjeruška Štivić također je predstavila bogat program koji započinje otvorenjem izložbe 7. srpnja Rapsodija svile i čipke.
– U BOHO parku 12. srpnja bit će održana projekcija promotivnog filma o knjižnici, a 27. srpnja će biti održana promocija dvije knjige – Pjesma u doba korone Aleksandra Dragaša i Mate Škugora Glazba za žedno uho. Nastavljamo s još jednom projekcijom filma Ostani sigurno, progovori javno, a 24. kolovoza na red dolazi promocija knjige Ne postoji sutra u Atru: Priče iz Afrike koju će predstaviti Martina Divić. Valentina Vedriš i Maja Kokan će na izložbi predstaviti svoje kreativne krpice. Također, pripremili smo i bogat program za djecu. Svake subote održavat će sve čitaonice za djecu svih uzrasta, a na dječjem odjelu će se održavati tradicionalni tečajevi Što znam ja znat ćeš i ti – najavila je Štivić.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!