ISPUNJENO OBEĆANJE Hrebak napokon uveo transparentnost i na razinu Hrvatske

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Objavom naputka o tomu koje sve podatke treba sadržavati informacija o trošenju novca gradova i općina obavljen je i posljednji dio „projekta transparentnost”, jedinog uvjeta koji je Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a, postavio premijeru Andreju Plenkoviću za koaliciju.

Počevši od sljedeće godine, a prema naputku upravo objavljenom u Narodnim novinama, sve županije, gradovi i općine morat će javno podastrijeti podatke o tomu na što su potrošili novac poreznih obveznika, i to najkasnije do 20. u mjesecu za prethodni mjesec.

Podaci se, usto, ne odnose samo na proračun, nego i na proračunske korisnike, tako da bi se transparentnost trebala uvesti i komunalna poduzeća i raznorazne ostale tvrtke i institucije.

Podsjetimo, Dario Hrebak bio je na trećem mjestu koalicijske liste HDZ-HSLS na prethodnim lokalnim izborima, a kao svoj jedini uvjet za spomenutu suradnju otpočetka je isticao uvođenje transparentnosti u proračune županija, gradova i općina.

U predizbornim intervjuima Hrebak je često ponavljao kako ga je premijer Plenković uspio uvjeriti da u HDZ-u ozbiljno žele uvesti transparentnost u zakonsku odredbu.

To je i učinjeno još 2021. godine prilikom donošenja državnog proračuna za 2022. godinu, no nedostajala je posljednja karika u lancu, donošenje naputka koji određuje tko je sve obveznik transparentnosti, na koji način, do kada se i gdje trebaju objaviti podaci.

Objavom naputka ispunjen je i taj dio, a sada ostaje za vidjeti hoće li se obveznici transparentnosti pridržavati tog pravila i ako neće, na koji ih se način na to motivirati.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!