Lovci poručili građanima: ‘Držite pse na povodcu jer plaše divljač i ne dirajte lanad!’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Sukladno propisu Zakona o lovstvu, Grad Bjelovar izradio je Program zaštite divljači za Grad Bjelovar za period od 1.4.2018 – 31.3.2028. godine. Program daje mogućnost Gradu da rješava probleme koje divljač može prouzročiti na području obuhvata Programa, a to se prvenstveno odnosi na probleme s lisicama i kunama koje ulaze u naseljena područja, a gdje je njihova prisutnost nepoželjna. Opasno se javlja pri mogućnosti širenja bjesnoće, bolesti i ostalog. Ovaj posao od 2018. godine uspješno obavlja Goran Dejanović. Odobravanjem Programa, Grad Bjelovar je dužan i ukloniti divljač koja strada u naletu vozila na području obuhvata Programa zaštite divljači, ali i na cestama koje Grad Bjelovar ima na upravljanju.

Dogradonačelnik Igor Brajdić s predsjednicima lovačkih društava dogovorio je daljnju suradnju na obavljanju poslova kako bi se stradalu divljač neškodljivo uklonilo sukladno dobroj lovačkoj praksi i zakonskim propisima.

– Našli smo se kako bismo najavili uspostavu zajedničke suradnje koja će krenuti od 1. srpnja kao i nekih promjena koje se tiču građana grada Bjelovara kada govorimo o Programu zaštite divljači. Kao Grad Bjelovar želimo dati punu potporu svim lovačkim savezima na području grada, a udruga ima šest. Imamo primjer Zagreba gdje divlje svinje dolaze u centar grada, a upravo nas lovci od toga budu štitili – rekao je Brajdić.

Bilogora je poznat šumski kraj pa susret s divljači nije nepoznanica.

– Uvijek postoji opasnost da neka od divljači zaluta u centar grada. Drugi benefit za građane tiče se prometnih nezgoda. Ako se dogodi da osoba udari srnu, bilo da ima znaka ili ne, kontaktira se policija koja zatim zove Lovački savez BBŽ. Tada oni ispunjavaju određene formulare koji se šalju prema Ministarstvu poljoprivrede. Osoba koja je udarila srnu, na stranicama Hrvatskog lovačkog saveza popunjava formulare te njima prijavljuje štetu. Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je novac za isplatu šteta pa će sada sve ići lakše – poručio je Brajdić.

Program zaštite divljači Grad Bjelovar ima od 2018. godine i jedan je od prvih gradova koji je krenuo s provedbom, kaže Branimir Stankić, predsjednik Lovačkog saveza BBŽ.

– Širimo suradnju na naše lovačke udruge u cilju bržeg, efikasnijeg i bezbolnijeg rješavanja problema koji se javljaju. Divlje svinje su na rubnim područjima grada, ima ih na vojnom poligonu. Želimo napraviti sve što možemo kako bismo riješili problem s divljači u gradu. Uz divljač, ako bude potrebe, rješavat će se i vrane te svrake u parkovima – rekao je Stankić.

Divljač je sve više pitoma pa dolazi do urbanih područja.

– Svjesna je divljač da nema neprijatelja te da su joj osigurani svi životni uvjeti. Nema ni lova jer zato što u stometarskom i tristometarskom pojasu nije dozvoljen – rekao je.

Sve šetače, pogotovo pasa, moli se da pse drže na povodcu što im je, kaže Stankić, i zakonska obveza.

– Nemojte puštati pse na istrčavanje jer za to postoje predviđeni parkovi. Psi tjeraju divljač, ona se uplaši, trči i tako izleti na prometnicu. Molimo građane i da ne diraju napuštenu lanad jer ta lanad nije napuštena, pogotovo u ovom periodu. Mi smo svojim prisustvom uplašili srne koje su lanad ostavile, zato ih ne treba dirati – zaključuje.

Dogradonačelnik Brajdić za kraj se zahvalio Zvonimiru Presečanu Arvayu koji će ispred Grada Bjelovara raditi reviziju Programa zaštite divljači sukladno zahtjevima Udruge lovaca.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!