[FOTO] Okupljeni u Lugu složni: Učimo iz prošlosti i zajednički gradimo bolje društvo!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na spomen-području Lug u Bjelovaru danas je održana komemoracija u spomen na hrvatske žrtve pogubljene u poraću 1945. godine. Tradicionalno je to okupljanje koje su organizirali Bjelovarsko-bilogorska županija, Grad Bjelovar, Bjelovarsko-križevačka biskupija i Ogranak Matice hrvatske u Bjelovaru. Kod zajedničke grobnice u Lugu u kojoj su sahranjeni ostaci 228 žrtava, pripadnika vojski poraženih u Drugom svjetskom ratu, ali i nevinih civila koji su likvidirani bez suđenja i dokaza o bilo kakvoj krivnji, položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Posmrtni ostaci iz nekoliko jama u Lugu ekshumirani su devedesetih godina na inicijativu Matice hrvatske te su naknadno sahranjeni u zajedničkoj grobnici. Aktualni predsjednik bjelovarske Matice hrvatske Vedran Milić istaknuo je kako mu je drago što se i danas, nakon gotovo osam desetljeća, u Bjelovaru čuva sjećanje na tu veliku tragediju.

-Nadam se da ćemo se dogodine okupiti ovdje i ponovno poslati poruku mira kako se nikada više ne bi dogodilo nešto slično – poručio je Milić, podsjetivši kako je o tragičnim događajima u Lugu prije dvije godine snimljen je dokumentarni film „Tajna zloglasne šume Lug“, a prošle godine objavljena je i istoimena knjiga.

Okupljenima, među kojima su bili i članovi obitelji žrtava, obratio se i bjelovarski dogradonačelnik Igor Brajdić.

-Zločin je zločin i on ne smije biti zaboravljen. Svaki zločin je za osudu i to moramo stalno naglašavati – kazao je Brajić, dodavši da budućnost možemo graditi samo poštujući jedni druge, ne mrzeći, ali i ne zaboravljajući.

Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić, koji je na komemoraciju stigao i kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, u svom je govoru istaknuo kako je današnjim generacijama teško pojmiti zločine koji su se dogodili u Lugu i rane njihovih najbližih.

-Te rane neće zacijeliti dok postoje različita tumačenja ovakvih događaja. A istina je samo jedna i istina nas može osloboditi. Ubijanje ljudi je zločin koji se ničim ne može opravdati – kazao je Marušić koji je okupljene pozvao na zajedničku izgradnju boljeg društva.

Miro Totgergeli, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića naglasio je pak kako možemo biti sretni što živimo u demokratskom, a ne autokratskom društvu u kojem vladari odlučuju o životu i smrti.

-Volio bih da ubuduće ovdje s nama bude više mladih ljudi, da se poklone žrtvi, ali i da uče iz prošlosti – kazao je Totgergeli.

U sklopu komemoracije u Lugu je održana i sveta misa za sve stradale koju je predvodio kancelar Bjelovarsko-križevačke biskupije Damir Vrabec.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!