Svečano obilježeno 30 godina Prve udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U poznatom bjelovarskom restoranu ‘Pavičić’ svečano je obilježena 30. obljetnica osnivanja Prve udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata. 

Na svečanosti su sudjelovali brojni uvaženi branitelji i gosti među kojima su bili župan Marko Marušić, general Josip Lucić, predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja BBŽ Nada Hegedić. Zatim ratni zapovjednik obrane Bjelovara Stjepan Budinski, ratni zapovjednik posebne jedinice Policije ‘Omege’ Hamdija Mašinović te brojni drugi, a sve ih je kao domaćin pozdravio general i predsjednik Prve udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata Slavko Barić koji je istaknuo važne projekte koje je Udruga provela. 

Nazočnima se posebno obratio župan Marko Marušić. 

-Velika mi je čast biti ovdje među braniteljima i čestitati vam 30 godina rada Udruge. Kao pripadnik mlađe generacije koja je prije 30 godina imala devet godina, privilegija i čast mi je biti u vašem društvu i s posebnim pijetetom vam se zahvaljujem na vašoj žrtvi. Kao župan imam zadaću raditi na unaprijeđenju razvoja naše županije kako žrtva vas i naših ostalih suboraca ne bi bila uzaludna – kazao je, između ostalog, župan Marušić. 

General Josip Lucić na svečanosti je sudjelovao i kao izaslanik potpredsjednika vlade RH Tomislava Medveda. 

-Političkom pojavom dr. Franje Tuđmana pojavila se ideja koja je u početku bila usmjerena kako zaštiti interese hrvatskih građana i hrvatskog naroda u okviru bivše države. Međutim, u tim nepovoljnim okolnostima ta ideja je prerasla u svjest da je potrebno uspostaviti vlastitu državu. Pod izuzetno mudrim vodstvom Franje Tuđmana uspjeli su se okupiti svi oni koji su bili dovoljno zreli da shvate da je trenutak zajednički obraniti i uspostaviti državu i nastaviti s njezinim razvojem – kazao je general Lucić i dodaje. 

– Naša domovina je bila ugrožena na specifičan način, i izvana i iznutra, a jedna od najvažnijih političkih odluka je bila kada je predsjednik rekao da sve županije, svi gradovi pa i otoci će dati svoje vojne postrojbe u obrani hrvatske domovine. Nisu svi dijelovi države bili izloženi ratu, sjeverozapadna Hrvatska nije toliko bila izložena ratu, ali ona je dala svoj ogroman doprinos u svojim policijskim i vojnim postrojbama koje su ratovale na istoku Hrvatske, ali i na drugim područjima. Također sjeverozapadna Hrvatske je vrlo uspješno zauzela vojne objekte i osigurala nam ogromne količine vojnog naoružanja koje nam je bilo tada jako važno – kazao je, između ostalog, general Lucić. 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!