Pokrenut mobilni palijativni tim, evo tko može koristiti njihove usluge

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Briga o pacijentu do njegovog posljednjeg trenutka glavna je zadaća palijativne skrbi, a upravo je ovoga tjedna po prvi put obilježio Europski dan palijativne skrbi. Iako na području Bjelovarsko-bilogorske županije još uvijek ne postoji stacionar za takve bolesnike, odnedavno je oformljen mobilni palijativni tim koji djeluje u sklopu županijskog Doma zdravlja, a smješten je na bjelovarskoj Stomatologiji. Riječ je o timu koji čine liječnica specijalistica, prvostupnica sestrinstva te koordinatorica tima. Dok liječnica i prvostupnica sestrinstva s radom kreću najesen nakon što se okonča čitava procedura vezana uz njihovu edukaciju i zapošljavanje, glavna pomoć palijativnim pacijentima u ovom svojevrsnom prijelaznom razdoblju je upravo koordinatorica tima Marija Vranar.

 


– Nama je cilj da ljudi imaju priliku dostojanstveno umrijeti u svojim domovima. Želimo omogućiti da naši pacijenti nisu u mukama i bolovima, da znaju da nisu sami i ostavljeni te da članovi njihovih obitelji razumiju njihove zadnje dane. Razumljivo je da je obitelj u takvim trenucima u panici i strahu. Pitanja je mnogo, a mi smo tu da im damo odgovore – naglasila je koordinatorica tima, inače prvostupnica sestrinstva sa završenim dodatnim edukacijama iz palijativne skrbi, Marija Vranar. Pojasnila je kako je već oformljen je registar palijativnih bolesnika. Trenutno ih ima 36, a 25 ih je u preminulo od početka rada tima početkom ove godine, no samo troje u svojim domovima. Upravo tu brojku se želi promijeniti kroz mobilni palijativni tim. Naime, kada u potpunosti profunkcionira, njihova glavna zadaća će biti pacijentu omogućiti boravak u svom domu do posljednjeg trenutka pružajući im skrb upravo ondje.

Tko su palijativni pacijenti

-Z51.5 je šifra palijativne skrbi. U praksi je mahom riječ o onkološkim pacijentima, pacijentima sa zatajenjem bubrega, jetre te teškim plućnim, srčanim, neurološkim bolesnicima, kao i demencijama. Na našu „listu” pacijente mogu prijaviti liječnici iz bolnice, liječnici obiteljske medicine, kao i patronažne sestre, ali i same obitelji i pacijenti. Važno je reći kako pacijenta treba prijaviti odmah po dobivanju dijagnoze jer se u današnje vrijeme za njega može jako puno učiniti kako svoje posljednje mjesece, tjedne ili dane ne bi proveo u agoniji i boli. Uz nas se u brigu o pacijentu uključuju i patronaža i njega u kući, a svatko radi svoj dio posla – istaknula je sestra Vranar. Patronaža je tu za edukaciju i savjete, a patronažne sestre rade i procjenu za potrebom za zdravstvenom njegom u kući. Mobilni palijativni tim, pojasnila je Vranar, je tu za otklanjanje simptoma i svega onoga što se može napraviti u kući kako se tako teški pacijenti ne bi morali nepotrebno voziti u bolnicu.

-Recimo, ako pacijent ima nazogastričnu sondu preko koje se hrani, mobilni palijativni tim će tu sondu promijeniti u kući kako ga se ne bi moralo voziti u bolnicu. Ili, ako pacijent trpi jake bolove, obitelj neće morati zvati hitnu pomoć, već će doći mobilni palijativni tim koji će mu dati potrebnu terapiju – kazala je Vranar dodavši kako je jedna od njihovih uloga i biti posudionica različitih pomagala koje posuđuju besplatno.

Posudionica pomagala

Za sada ih nemaju mnogo, no očekuju kako će ih prikupiti kroz donacije. Ono što trenutno imaju „na stanju” su stoma pomagala i pelene, no najveća potreba je za bolesničkim krevetima koji im nedostaju. Uz brigu o pacijentima na terenu koja će od jeseni biti u nadležnosti liječnice i posudionice pomagala, sestra Vranar kao koordinatorica tima, ima zadaću koordinacije između liječnika obiteljske medicine, liječnika u ambulanti za bol, kao i odjelnih liječnika.

– Koordiniram između službi, no, recimo, danas sam bila u kućnoj posjeti. Pacijent ima temperaturu, a inače je bolesnik na respiratoru u kućnim uvjetima, hrani se na sondu, ima kateter i sustav za odvodnju stolice. Supruga sama skrbi o njemu. Sada je tom pacijentu potrebna promjena katetera, a ja sam danas koordinirala između različitih službi kako bi pojednostavili čitav taj proces. Kada mobilni tim krene s radom, on će promijeniti kateter što sada ovaj pacijent mora obaviti u bolnici. Upravo je to cilj – da se sve ono što se može napraviti u kući, napravi u kući pacijenta – pojasnila je naša sugovornica na primjeru iz prakse ulogu mobilnog palijativnog tima naša.

 


Velika potreba

Da je potreba za ovakvom vrtom skrbi na području Bjelovarsko-bilogorske županije zaista velika, potvrdio je ravnatelj županijskog Doma zdravlja Josip Rajković.
– Potreba je velika. Mobilni palijativni tim je predviđen da ide po terenu i da obilazi pacijente koji dobiju dijagnozu palijativne skrbi. Čim se pročulo, mnogi su se već javili i šalju upite. Vjerujem da će mobilni palijativni tim koristiti i biti na dobrobit svih pacijenata – kazao je ravnatelj Rajković otkrivši kako se u narednom razdoblju planira u Grubišnom Polju oformiti veliku posudionicu pomagala. Da će ovaj tim uskoro zaista biti veliko olakšanje za palijativne pacijente, ali i njihove obitelj naglasila je glavna sestra županijskog Doma zdravlja Đurđica Pavičić.

-Medicinska sestra koja će biti dio palijativnog tima već ima iskustva u radu s palijativnim pacijentima, a sada polazi i dodatnu edukaciju. Kada palijativni tim krene s radom njezin posao će biti, između ostalog, briga o različitim sondama, traheostomama, urostomama, kolostomama … Uz liječnicu, medicinska sestra ovog tima bit će desna ruka pacijentima u posljednjoj fazi njihova života. Vrlo je važno da oni budu u ambijentu koji im je poznat. Iako je izuzetno važna briga o pacijentu s medicinskog aspekta, važna je i okolina u kojoj se nalazi. Vjerujem kako im ta kućna, obiteljska atmosfera daje osjećaj sigurnosti i smirenosti – zaključila je sestra Pavičić.

 

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!