Ravnateljica ŽUC-a: Nemamo maćehinski odnos prema Kapeli, evo koliko smo tamo uložili

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ravnateljica Županijske uprave za ceste BBŽ Nataša Koronc poručuje da u toj ustanovi gaje jednak odnos prema svim općinama, a taj odnos nikako se ne može nazvati maćehinskim. Podsjetimo, ŽUC je nedavno prozvao načelnik Općine Kapela Danijel Kovačec koji tvrdi da ih koče u razvoju infrastrukture.

Ravnateljica Koronc smatra da je načelnik iznio niz neistinitih konstatacija.

„Od početka mog mandata na javne ceste pod ingerencijom ŽUC-a, a na području Općine Kapela uloženo je oko 350.000,00 eura, što nije mali iznos s obzirom na to da ŽUC održava gotovo 800 kilometara javnih, županijskih i lokalnih cesta. Vrata ŽUC-a su načelniku uvijek otvorena, kao i svima drugima. Zakonom je jasno propisana djelatnost ŽUC-a. Nepoznato mi je kakve uopće veze ŽUC ima s grijanjem škola, ali dobro”, odgovara ravnateljica.

Osvrnula se i na prozivke da je bespotrebno „kočila” radove na način da je zahtijevala posebne uvjete rilikom izgradnje plinske mreže, iako je građevinska dozvola Općine bila pravomoćna, što je potvrdilo i Ministarstvo prometa.

„Želim istaknuti da je ŽUC od resornog Ministarstva dobio na znanje odgovor na postavljeni upit načelnika općine Kapela. U očitovanju se daje mišljenje da se kod primjene čl. 57. Zakona o cestama ne mogu mijenjati posebni uvjeti izdani u postupku ishođenja lokacijske odnosno građevinske dozvole, niti se mogu izdavati dodatni uvjeti kojima bi se mijenjalo tehničko rješenje iz glavnog projekta.

Naglašavam da ŽUC ni u jednom trenutku nije mijenjao uvjete koji bi utjecali na izmjenu tehničkog rješenja iz glavnog projekta. Dakle, ŽUC nije učinio ništa što bi bilo protivno mišljenju resornog Ministarstva”, odgovara Koronc. Navodi i da inspekcija resornog ministarstva nije bila pozvana zbog izvođenja navedenih radova, već je tijekom redovnog obilaska inspektorica zatekla izvođača da za vrijeme kišnih oborina izvodi radove i prilikom iskopa zemljani materijal odlaže na kolnik, što nije u skladu sa Zakonom o cestama i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Također, dodaje, inspekcija je navela da na gradilištu privremena regulacija prometa nije bila postavljena prema elaboratu na koji se izvođač vezao.

Inspektorica je tijekom razgovora navela da je na terenu zatekla načelnika Općine Kapela te da na njene upite nije htio davati odgovore, već je samo rekao da on nema veze s tim radovima i da se kontaktira tadašnju direktoricu tvrtke Komunalno Kapela d.o.o., kao izvođača radova, gospođu Jasna Bet. Prema mojim saznanjima, izvođač na terenu je samo uspomeno upozoren da se tijekom izvođenja radova mora pridržavati izdane suglasnosti i ovjerenog elaborata privremene regulacije prometa.
„Prema tome, insinuacije da je ŽUC postupio protivno pozitivnim zakonskim propisima i da, kao što se u tekstu tvrdi, ravnateljica ŽUC-a na toj općini “trenira strogoću” najoštrije odbacujem kao potpuno neutemeljene i zlonamjerne. ŽUC se u svom radu drži isključivo zakona i prema svim jedinicama lokalne samouprave ima isti odnos”, zaključuje ravnateljica Koronc.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!