Daruvarčanka Marijana dobitnica je nagrade Faust Vrančić i žena koja mijenja društvo na bolje!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KUTINA/DARUVAR – Marijana Kapetanović dobitnica je nagrade Faust Vrančić za 2022. godinu. Kako sama kaže, ta rođena Daruvarčanka, no s aktualnom adresom u Kutini, tom je nagradom objedinila sve što napravila sa zajednice tehničke kulture u Daruvaru i Kutini.

– Na ovaj način je spojena Sisačko-moslavačka županija i Bjelovarsko-bilogorska, ali i dva moja grada, Daruvar i Kutina. To je pokazatelj rada nekih udruga i udruženja, ali i moj rad. Za tu nagradu me predložila Zajednica tehničke kulture Kutina, no prve sam svoje korake odradila u Zajednici Tehničke kulture Daruvar. Ova nagrada dokaz je mog rada, ali i vrijednog višedesetljetnog rada tih zajednica. To je pokazatelj neupitne kvalitete, ako mene pitate – pojašnjava aktualna predsjednica Foto video kluba Kutina.

Iako je nagradu dobila za rad u 2022. godini, voli vjerovati kako je to kruna njezinog rada u zajednicama tehničkih kultura. U to je područje zainteresirana od svojih gimnazijskih dana. Sve je počelo u Daruvaru.

– Konkretniji rad počinje s Fotoklubom Daruvar, odnosno današnjim Foto film klubom Daruvar. Profesor Miroslav Đurin bavio se fotografijom i okupio je ekipu koja je ponovno oživjela Foto film klub Daruvar, a njima su trebale mlade snage. Ja se nadam da sam doprinijela radu tog kluba, ali ne bi bilo ničega da nije bilo zainteresirane mladeži – kaže Kapetanović i napominje kako tada nisu postojali EU fondovi, no danas bi tadašnji projekti vrijedili i nekoliko milijuna kuna, a ona je sve radila volonterski.

Napominje kako je dobivena nagrada zapravo pokazatelj društvu da se isplati volontirati, dati dio sebe i pokazatelj da svi mi možemo napraviti nešto dobro za društvo. Ipak, najvažnije joj je što je tadašnjoj djeci, a sada odraslim i odgovornim ljudima dala temelje kvalitetne radne etike i pomogla im da stvore odlične radne navike te rade svoj posao s ljubavlju.

– Bavili smo se fotografijom i filmom, ali vodili smo i izvanškolski odgoj. To je bio dobar pokazatelj kako bi radila idealna udruženja, omogućila bi mladima svašta. Te su godine bile najljepše u mojoj poslovnoj karijeri, iako samo to radila posve besplatno – pojašnjava.

Nakon nekoliko godina rada u dva grada, odlučila se preseliti u Kutinu. Za tamošnju zajednicu tehničke kulture pisala je projekte još dok je živjela u Daruvaru. Napominje da je tada povlačenje novca preko projekata bilo isključivo u cilju osiguravanja opreme, a danas od toga zapošljavaju ljude.

Ipak, hvali kutinsku Tehničku zajednicu, jer su imali odlične temelje na koje je ona samo nastavila dodatno graditi i nabavljati opremu.

– Okosnica mog rada je rad s mladima. Oni su mi primarno u fokusu. Imamo odlične suradnje sa školama i institucijama, a vrata su nam uvijek otvorena. Niti jedna naša ideja i suradnja do sad nije bila odbijena. Pozitivna smo ekipa i nije teško raditi jer povjerenje nikad nije bilo narušeno. Imamo dobru sadašnjost i, nadam se, svijetlu budućnost – priča.

Djecu trenutno uči o starim fotografskim procesima. Želi ih, priča, naučiti kako da rade rukama, ali i kako da rade na zaštiti prirode. Sve oko nas je digitalno, napominje, pa odmak dobro dođe. Najvažnije joj je zainteresirati djecu za neku temu, a ističe i odličnu suradnju s učenici u Lipovljanima gdje su ju odmah pitala hoće li nastaviti s radionicama i iduće godine.

Ipak, razliku između rada u Zajednici tehničke kulture nekad i danas, jasno se vidi. Nekad su, kaže, sve radili besplatno, a danas kroz europske fondove jednostavno povlače novac i za opremu i za djelatnike.

– Onaj tko je bio vrijedan dok je radio besplatno, vrijedan će biti i ako mu se plati. Ja sam u Daruvaru shvatila da postoji mogućnost da se do novca dođe na neke druge načine. Mi smo bili pioniri pisanja projekata još i prije europskih fondova, pa smo u modernija vremena to prepisali na europske projekte. Sve udruge i klubovi tehničke kulture, trebaju maksimalno iskoristiti europske fondove i njima oplemeniti sve ono što se i inače radi – priča i ističe koliko je zadovoljna onim što je sve do sad postigla, no, sigurna je, pred njima je puno dobrih i zanimljivih projekata.

I, iako se vremena mijenjaju, u tehnici, pa i u povlačenju sredstava za projekte, ono što ostaje isto su djeca. Oni koje treba uvijek potaknuti da prošire svoje vidike i odmaknu se od ekrana.

– Djeca su uvijek jednako zainteresirana. No, oni su danas više pred ekranima, a manje se druže. Zato danas treba pronaći dobru polazišnu točku da ih se zainteresira da iskoriste uređaje i krenu fotografirati. Iako, druženje i učenje uživo, mislim da je to najbolja razina učenja. Uvijek će biti zainteresirane djece i mladih. Vremena su drugačija, treba se tome prilagoditi, ali uvijek s istim moralnim idejama i onim što je dobro za društvo. Ponovit ću to uvijek: ulaganje u djecu i mlade, u sadašnjosti i budućnosti, je jedino isplativo. Kako ih odgojimo, tako će nam biti. Sve počiva na djeci i mladima – zaključuje.

FOTO: ZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE KUTINA


PODIJELI S PRIJATELJIMA!