U Bjelovar stigli biskupi zagrebačke pokrajine, evo kome su posvetili glavnu temu susreta

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarsko-križevačka biskupija domaćin je sjednice biskupa zagrebačke crkvene pokrajine. Domaćin, monsinjor Vjekoslav Huzjak pozdravio je i poželio dobrodošlicu gostima, ali i se i osvrnuo na rad relativno mlade Bjelovarsko-križevačke biskupije.

– Naša biskupija stara je tek 13 godina, ali trudimo se napraviti ono što crkva želi kad osniva biskupiju, a to je briga za ljude i živu crkvu. Kao i svi, imamo poteškoća i stremljenja oko duhovnih i svećeničkih zvanja, a tu činimo što možemo. U posljednjih godinu i pol u suradnji s Ministarstvom kulture i nadležnim institucijama nastojimo maksimalno iskoristiti sredstva iz Fonda solidarnosti za zagrebački i petrinjski potres. To je povijesna stvar u očuvanju kulturne baštine hrvatskog naroda. Mi smo u sedam objekata iz zagrebačkog i 13-14 objekata iz petrinjskog potresa uspješno odradili obnovu, a prijavili smo još 15-ak objekata. To će ostati kao trajni spomen na ono što se živjelo i radilo u ovom periodu – rekao je biskup Huzjak.

Zagrebački nadbiskup i metropolit, monsinjor Dražen Kutleša prvi je put u toj funkciji u Bjelovaru.

– Za početak, čestitam našem domaćinu njegov imendan, svetog Alojzija Gonzagu. Danas ćemo govoriti o različitim temama. Jedna od najvažnijih je 25. godišnjica od beatifikacije blaženog Alojzija Stepinca i vidjet ćemo što će biti potrebno odraditi na metropolitanskoj razini. No, bit će tu i druge teme poput pitanja centralnih ustanova bogoslovija i sjemeništa, usklađivanja, djelovanja na pastoralu i pastoralu duhovnih zvanja – pojasnio je Kutleša.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!