Od treniranja po kiši i betonu do naslova prvaka Hrvatske i polufinala Svjetskog prvenstva

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarčanin Željko Ostrman magistar je kineziologije, odličan nogometaš i vrhunski nogometni trener. 

Naime, ovaj mladi nogometni stručnjak sa samo 28 godina ima iza sebe vrhunske trenerske rezultate zbog čega ga se opravdano smatra predvodnikom mladog vala trenera i to na razini cijele Hrvatske. 

Ostrman je krajem svibnja s MNK Bjelovar postao prvak Hrvatske, a prije desetak dana kao izbornik Hrvatske Socca malonogometne reprezentacije osvojio je povijesno četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj. Ostrman je i uspješan trener mlađih kategorija u Mladosti iz Ždralova.

Nogomet je moj život

-Da, na više fronta sam u nogometu, ali nogomet je moj život i sve radim sa velikim zadovoljstvom. Uostalom, i školovao sam se za to, završio sam Kineziološki fakultet, smjer nogomet. Obožavam taj sport i potpuno sam unutra – kaže nam ovaj mladi nogometni stručnjak kojeg smo upitali kako je krenula priča s MNK Bjelovar s kojim je kao glavni trener krajem svibnja postao prvak Hrvatske što je bio povijesni uspjeh. 

-U MNK-u Bjelovar sam već sedam godina. Došao sam na poziv Josipa Kozića jer volim mali nogomet kao i veliki i tu je baš posebna strast. Kasnije sam postao i trener kadeta, juniora i seniora, a s kadetima smo postali prvaci Hrvatske. To je povijesni uspjeh, posebno kada se uzme u obzir u kakvim uvjetima smo to sve postigli – kazao je Ostrman i dodaje. 

-Prvo, igračima NK Bjelovara i Mladosti iz Ždralova se branilo da igraju mali nogomet, što je po meni bilo nepotrebno, a sada se i vidi da je bilo i konačno se malo popustilo po tom pitanju. Pozvali smo kadete iz svih klubova koji žele igrati mali nogomet da nam se pridruže, došlo ih je mnogo, a najviše iz Mladosti i Bjelovara i krenuli smo raditi – priča nam Ostrman i nastavlja. 

Loši uvjeti i slaba potpora

-Kolega Ivan Starčević i ja smo vidjeli da imamo dobru i talentiranu generaciju, ali moralo se puno raditi.  Krenuli smo u rujnu prošle godine trenirati i nismo imali nikakve uvjete. Kad vam kažem, trenirali smo na Partizanovom po kiši, lokvama vode, što je i jako opasno za igrače. Trenirali smo i na betonskom igralištu.  I sami dečki su me čudno gledali i pitali kakvi su ovo uvjeti, šta je ovo. No, rekli smo im da budu fajteri, da treniraju i po najgorim uvjetima jer će se to sve vratiti. Na kraju i je, prvaci smo Hrvatske – naglašava Ostrman – kojeg smo upitali što je s terminima u dvoranama. 

-Ma nema termina baš za nas. Naime, za cijeli klub, dakle seniore, juniore, kadete i dvije generacije klinaca imamo dva termina tjedno po sat vremena u velikoj dvorani i u maloj dvorani u Srednjoškolskom centru imamo tri termina po sat vremena gdje ne može nitko osim klinaca. To je mizerija, ne možeš skoro ništa s tim, zato smo trenirali na Partizanovom po svim uvjetima i zato kažem da je ovaj naslov prvaka zapravo jedno veliko čudo – ističe Ostrman i pojašnjava. 

Noćni treninzi u Zagrebu

-Osim na Partizanovom, mi smo išli na treninge iz Bjelovara u Zagreb u 10 navečer na KIF gdje smo Ivan i ja studirali pa su nam dozvolili da dođemo i onda se kasno navečer vraćali. Putovali smo diljem županije pa i još dalje samo na treninge, vozili te dečki svuda naokolo na treninge i baš smo si maksimalno dali truda – kaže Ostrman i nastavlja. 

-Kada bi bilo malo više volje i želje za preraspodjelom termina, našlo bi se tu nešto više mjesta za MNK Bjelovar. Mislim da nije u redu da netko 20 godina automatski ima koncesiju na dvoranu sa bezbroj termina, a netko gotovo ništa. Trebaju se gledati rezultati i tako to odlučiti. Ako smo mi jedne godine odlični trebamo dobiti više termina, ako budemo sljedeće godine lošiji, neka nam se oduzmu termini. Treba se svake godine dokazivati i onda to tako rješavati, ali nekako sumnjam da će do toga doći – kaže nam Ostrman koji ističe da i seniori MNK Bjelovar ostvaruju odlične rezultate s obzirom da imaju proračun od 50 do 100 tisuća kuna. 

-Gledajte, mi kao seniori se tučemo s jednom Rijekom koja ima proračun milijun i 400 tisuća kuna. To je razlika nebo i zemlja. Mislim, mi smo na Final four došli i gledamo klubove koji na tekmi imaju analitičare, fizioterapeuta, dva pomoćna trenera, kondicijskog trenera i još mnogo toga. I mi kraj svih njih osvojimo naslova prvaka – kaže Ostrman kojeg smo upitali za dojmove za Svjetskog Socca prvenstva gdje je Hrvatsku kao izbornik doveo do povijesnog četvrtog mjesta. 

Ostvarenje sna

-To je stvarno bilo ostvarenje životnog sna. Prije tri godine su me pozvali da budem izbornik. Prvo sam razmišljao da li da pristanem jer bio sam svjestan da sam mlad i da se ovdje ipak radi o reprezentaciji. No, rekao sam idem u to. Hrvatska repka do sada nikada nije prošla osminu finala. Na prošlom Svjetskom prvenstvu u Budimpešti smo ispali u skupini i rekao sam da je to neuspjeh, ali vidio sam da nam malo nedostaje – kaže Ostrman i nastavlja. 

-Na Svjetskom prvenstvu su sudjelovale  44 ekipe. Favorit je bio Brazil, a ja sam zaista vjerovao u našu ekipu. Prošli smo skupinu, ušli u šesnaestinu finala, a zatim smo došli u osminu finala koju Hrvatska nikada nije prošla. Tada smo prošli Gruziju 1-0 i onda u četvrfinalu domaćin Njemačka. E, to je bila ludnica – kaže Ostrman i nastavlja. 

Ludnica na tribinama

-Njemačka kao domaćin je bila favorit, na stadionu je bilo više od 4 tisuće ljudi. A hrvatskih navijača je bilo oko tisuću. Baš je bila luda atmosfera, grmilo je pjesmama, baklje su se palile, gledaš i ne vjeruješ što se događa. U tom ludilo pobijedili smo na penale i šta da kažem, urnebesna fešta i veliki ponos. U polufinalu smo izgubili od Ukrajine i moram reći da nas je tu sudac poprilično oštetio i to je bila velika tuga. Za treće mjesto smo igrali s odličnim Meksikom bez tri igrača i to smo zasluženo onda izgubili, za razliku od tekme s Ukrajinom gdje su velike prste imali suci – prepričava Ostrman. 

-Ali kažem, to u Njemačkoj je bilo kao u snovima. Vrhunska organizacija, stadion pun svaku tekmu. Naši navijači napravili neviđenu atmosferu, ma prekrasno nešto i to je bio najveći uspjeh u povijesti hrvatskoga socca nogometa – istaknuo je Ostrman koji sada uzima kratki predah i već za tri tjedna kreće s pripremama u Ždralovima gdje će, ne sumnjamo, također napraviti odlične rezultate. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!