Provjerili smo odbijaju li ljekarnici u BBŽ izdavati dio lijekova zbog uvjerenja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kada se govori o prizivu savjesti uglavnom se govori o liječnicima koji zbog njega odbijaju raditi abortuse, ali pravo na priziv savjesti imaju i ljekarnici koji zbog svojih uvjerenja imaju pravo ne izdati pacijenticama pilulu za dan poslije, kontracepcijske pilule, ali i građanima i građankama odbiti prodati kondome. Iz Hrvatske ljekarničke komore poručuju kako se pravo na priziv savjesti smije koristiti pod uvjetom da se time ne dovode u opasnost život i zdravlje bolesnika/ca. Nazvali smo neke od ljekarni u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji kako bi vidjeli poziva li se netko od njihovih zaposlenika/ca na priziv savjesti. U Ljekarni Koudela u Daruvaru takav slučaj nemaju, a s prizivom savjesti se nisu susreli ni u Gradskoj ljekarni Bjelovar.

-Nemamo takvih situacija, zaista nemamo – rekla nam je ravnateljica Gradske ljekarne Bjelovar Katarina Fehir Šola.

Kada bi netko od zaposlenih zbog uvjerenja i odbio izdavati kontracepciju to ne bi bio problem jer u ljekarni ne radi jedna osoba sama.

-U slučaju da netko od ljekarnika ima priziv savjesti on je obavezan pozvati drugog kolegu koji će onda izdati lijek – tumači Fehir Šola.

Upravo se takva praksa navodi i u preporuci Hrvatske ljekarničke komore, ljekarne rad moraju organizirati na način da radi netko tko nema priziv savjesti, a u slučaju da se pacijenta/cu upućuje u drugu ljekarnu nužno je provjeriti radno vrijeme te ljekarne, prisutnost ljekarnika/ce koji/a može obaviti ljekarničku skrb i raspoloživost potrebnih lijekova.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!