Jedno novorođenče je u Zagrebu na respiratoru

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Situacija s enterovirusom u bjelovarskoj bolnici za sada je stabilno. Potvrdila je to ravnateljica bolnice Sanela Grbaš Bratković. Kako je kazala, za sada nema novozaraženih, a i dalje se poduzimaju sve mjere prema protokolu predviđenom za ovakve situacije.

-Danas su na odjelu uzeti brisevi. Oni će sada na analizu, a kada stignu rezultati, imat ćemo više informacija. Za sada je kod troje djece analizom potvrđen enterovirus – kazala je ravnateljica Grbaš Bratković.

Od tri potvrđena slučaja, jedno dijete je, nažalost, u teškom stanju.

– Dvoje djece je prebačeno u Zagreb. Jedno dijete je u teškom stanju i na respiratoru je. Drugo dijete je stabilno. Stabilno su i sva djeca koju su u našoj bolnici – kazala je voditeljica bjelovarske pedijatrije Ivanka Fehir Radanović pojašnjavajući o kakvom je virusu riječ.

-Enterovirus najčešće zahvaća manju djecu i inače se javlja s vrlo blagim simptomima. Uzrokuje gastrointestinalne smetnje, a praćen je povišen visokom temperaturom. Ipak, može izazvati i meningitis. Sad je u pitanju novorođenčad koje je puno, a to je najosjetljivija populacija. Tako malena djeca još nemaju razvijen imunitet i ne znamo kako će oni reagirati na virus – pojasnila je doktorica Fehir-Radanović.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!