Specijalisti nikad bliže: Četiri županijska grada dobila nove zdravstvene usluge

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

TeleCordis naziv je programa Zavoda za hitnu medicinu koji se provodi na 40 lokacija diljem Hrvatske od kojih su četiri ispostave Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije. Riječ je o ispostavama u Čazmi, Daruvaru, Garešnici i Grubišnom Polju. Ovim programom pacijentima u tim ispostavama omogućene su dodatne zdravstvene usluge, a to su holter tlaka, holter srca, spirometrija i 12-kanalni EKG. Rezultati mjerenja šalju se na očitanje specijalistima u kliničke bolničke centre Osijek, Rijeka, Split i Zagreb, a nakon očitanja pacijenti dobivaju svoje nalaze. Ovim uslugama smanjit će se liste čekanja, ali i povećati njihova dostupnost pacijentima u gradovima u kojima nema bolnica.


– Usluga TeleCordis ide u smjeru naše misije, a to je povećanje dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite. Ako pacijent treba, recimo, obaviti uslugu holtera srca ili holtera tlaka ne mora ići u Bjelovar ili neki drugi grad kako bi mu se holter postavio, a potom i da mu se očitaju nalaz. Sada će tu uslugu moći obaviti u jednoj od četiri ispostave županijskog Doma zdravlja. Smanjene liste čekanja, ali i povećanje dostupnosti zdravstvene zaštite su glavni ciljevi ovog programa koji će, naravno, i zdravstvenom sustavu donijeti određene uštede – kazao je danas u Čazmi Marko Marušić, bjelovarsko-bilogorski župan. Otkrio je i kako je u Čazmi u tijeku javna nabava za sanaciju krovišta zgrade Doma zdravlja ukupne vrijednosti 25 tisuća eura, isto toliko novca je uloženo u sanaciju šteta od potresa, a tijekom ove godine se očekuju i natječaji za energetske obnove na koji Županija planira prijaviti obnovu zgrade Doma zdravlja u Čazmi.

Da se sve spremno za početak provođenja TeleCordisa istaknuo je ravnatelj županijskog Doma zdravlja Josip Rajković.
– Održane su sve potrebne edukacije za djelatnike. Pacijenti se mogu obratiti svom liječniku obiteljske medicine koji će ih uputiti specijalistu koji će pak vidjeti koja pretraga je pojedinom pacijentu potrebna. Nakon toga se usluga dogovara u pojedinoj ispostavi Doma zdravlja, a sami nalazi se čekaju dva do tri tjedna što je višestruko kraće nego što su liste čekanja u bolnicama – pojasnio je Rajković dodavši kako se program ne provodi u Bjelovaru budući da Bjelovar ima bolnicu.


Da je ulaganje u zdravstvo neizmjerno važno naglasio je i čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak.
– Ulaganje u sustav zdravstva na području našeg grada me raduje. Ono će našim stanovnicima zasigurno pomoći jer neće morati ove usluge tražiti u nekim drugim gradovima već će ih dobiti tamo gdje žive. Proteklih godina smo ostali bez dosta zdravstvenih usluga, no one se polagano vraćaju – kazao je Pirak.

Koliko ove nove zdravstvene usluge znače samim pacijentima istaknule su dvije pacijentice koje će među prvima na ovaj način obaviti svoje pretrage. Đurđa Dijanić iz Milaševca je kazala kako ima problem sa srcem i krvnim žilama tako da će joj ovaj program puno značiti u liječenju.
– Liste čekanja su duge kamo god da krenemo. Stoga hvala svima koji su omogućili provođenje ovog programa u Čazmi. Sada mi Čazmanci više nećemo morati putovati u Popovaču, Bjelovar ili Zagreb kako bismo obavili pretrage na koje bismo ondje čekali mjesecima. Osim toga, puno ljudi nema automobil, autobusne linije su loše, a sada ćemo sve moći obaviti na jednom mjestu – istaknula je Dijanić dok je Štefica Tomić iz Čazme naglasila kako je svim pacijentima važno da više ne moraju odlaziti u druge gradove zbog ovih pretraga.
– Tko se ovoga sjetio, dobro se sjetio. Došla nam obaviti holter tlaka jer imam problem s tlakom. Važno nam je da ne moramo hodati po drugim gradovima. Nemam svoj prijevoz, sin i snaha rade, a autobusne linije su takve kakve jesu pa će nam ovo jako dobro doći – zaključila je Tomić.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!