Bjelovar večeras postaje grad jazza! Evo detaljnog programa…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovar večeras postaje grad jazza. Naime, večeras u Boho parku počinje festival ‘Jazzica’ koji će trajati do 2. srpnja. 

Jazzicu večeras u 21 sat otvara Vedran Ružić. Ovaj liburnijski glazbenik i vizualni umjetnik, na pozornici Jazzice , predstavit će svoj konceptualni film„6 metara“ i istoimeni solo album.  Vedran iza sebe ima trideset samostalnih te petnaestak zajedničkih izložbi u galerijama u Hrvatskoj i inozemstvu, a posljednjih godina fokusirao se na multimedijalni pristup umjetnosti. Autor je pet jazz-albuma, ko-scenarist filma ”Spiritual Market”, a redatelj je i filma ”6 metara” koji će biti prikazan prije njegovog koncertnog nastupa.

U petak 30. lipnja od 21. sat u Boho parku nastupa Balkan Zoo feat. Nina Ćorić. 

Balkan Zoo sastav je basista i skladatelja Maria Rašića koji već 10 godina promovira glazbu balkanskih elemenata u novim, modernim aranžmanima. Ovaj višestruko nagrađivani glazbenik na aktualnom albumu “Recycle” donosi tradicionalne romske pjesme pretvorene u progresivan world music izričaj zahvaljujući vrhunskim glazbenicima, aranžmanima i vokalnoj solistici, flamenko pjevačici Nini Ćorić. Upravo skladbe sa ovog albuma činit će okosnicu njihovog nastupa na Jazzici.

U subotu u 20.30 sati nastupa Zvonimir Radišić Trio, a od 21.30 The Cool Jazz Duo.

Koncert Zvonimir Radišić Tria, u sastavu Zvonimir Radišić – gitara, Henry Radanović – kontrabas i Tonči Grabušić – bubnjevi, možemo nazvati “susretom generacija” riječke jazz scene. Trio njeguje tradicionalni jazz izričaj, a na repertoaru će se naći autorske kompozicije sa debitantskog albuma “New Horizons”. Album je objavljen u kolovozu 2022. u nakladi Croatia Recordsa, a na albumu gostuju i članice Vortex Strings gudačkog kvarteta.

Zvonimir Radišić Trio i album “New Horizons” u veljači 2023. nominirani su za glazbenu nagradu Porin u tri kategorije – ‘Najbolji album jazz glazbe’, ‘Najbolji aranžman’ i ‘Novi izvođač godine’.

The Cool Jazz Duo čine Saša Nestorović (saksofon) i Veljko Glodić (glasovir) koji su prvi nastup imali 1991. godine na Međunarodnom jazz festivalu u Zagrebu. Uslijedili su brojni nastupi na raznim festivalima, koncertima, i u radijskim i televizijskim emisijama u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj. Objavili su dva albuma – The Cool Jazz Duo (Orfej 2009.)  i Lydian Orbit (Croatia Records 2020.).

 Njihova je glazba stilski određena imenom dua. The Cool Jazz kao stil u jazzu pojavio se sredinom 20. stoljeća. Karakterizira ga mirnoća izraza, složenost harmonijskog jezika uz primjetan utjecaj klasične glazbe. Na Jazzici svirat će jazz standarde u vlastitim obradama i autorsku glazbu. 

Posljednjeg dana Jazzice, u nedjelju od 21 sat nastupa Acoustic Project. 

Ansambl Acoustic Project osnovan je 2008. godine na inicijativu kontrabasista i skladatelja Dubravka Palanovića, koji je u zanimljivom glazbenom projektu okupio kolege i prijatelje, većinom članove Zagrebačke filharmonije.

U središtu interesa Acoustic projecta je igra različitim glazbenim žanrovima i nasljeđima – od klasike do jazza, od  folklornih do rock elemenata, gdje je gotovo svaki nastup ujedno i novi početak, odnosno nova glazbena ideja proizašla iz trenutne inspiracije.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!