Imaju li županijski svinjogojci razloga za zabrinutost?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Afrička svinjska kuga je potvrđena u Hrvatskoj. Nakon što su eutanazirana 44 grla u Posavskim Podgajcima, sada je ta bolest potvrđena na gospodarstvima sa 169 svinja u Gunji, Rajevom Selu i Privlaci u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Od desetog lipnja strože mjere sprječavanja širenja zaraze vrijede u cijeloj zemlji, ali te mjere za uzgajivače nisu ništa novo. S njima su se susreli i prije nekoliko godina kada je prijetila opasnost od te zarazne bolesti.

-Zatvoreni prostori, higijena, dezinfekcija, ne treba puštati nikoga da ulazi u objekte, trgovati samo s poznatim kupcima, da u objekte ne ulaze kupci i to je to, ništa drugo. Ovo se desilo uglavnom na području gdje su imali otvoren uzgoj – kaže predsjednik Udruge uzgajivača rasplodnih svinja Bjelovar Vlado Biškup.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji uzgoj svinja na otvorenom nije čest, ali to ne znači da ne treba biti oprezan.

-Trebamo se bojati jer je to strahovito zarazna bolest kod svinja i ako dođe kod nas onda smo u velikim problemima – upozorava Biškup.

Biškup stoga apelira na sve svinjogojce da se pridržavaju mjera, ne puštaju ljude u objekte, ali i da sami ne odlaze u rizična područja.

-Pretpostavljam da ni oni ne bi trebali ići u druge objekte, a pogotovo lovci koji bi barem trebali dezinficirati odjeću i obuću, ali oni jako dobro znaju što trebaju raditi – ističe predavački svinjogojac.

Mjera opreza bi se pridržavati trebali i oni koji imaju i jednu, dvije svinje za vlastite potrebe jer ako se bolest potvrdi i kod njih ugrozit će i veće uzgajivače. Kada se na nekom gospodarstvu utvrdi afrička svinjska kuga sva grla moraju biti eutanazirana, a u krugu od tri kilometra od tog gospodarstva se proglašava zaražena zona u kojoj je zabranjeno klanje i promet svinjama. Uz to se određuje i zaštitni pojas u krugu od desetak kilometara, gdje je također zabranjena sva manipulacija svinjama, izuzev klanje svinja za vlastite potrebe, ali pod nadzorom veterinarskog inspektora, a u šumama u zaštitnom pojasu je zabranjen lov.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!