Od sada invalidi vlakom po Hrvatskoj putuju upola jeftinije, evo o čemu je riječ

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Od 1. srpnja osobe s invaliditetom i njihovi pratitelji s prebivalištem na području Bjelovarsko-bilogorske županije imat će pogodnost korištenja sufinanciranih karata u željezničkom prometu na području čitave Hrvatske. Naime, danas su župan Marko Marušić i predsjednik uprave HŽ putnički prijevoz d.o.o. Željko Ukić potpisali ugovor o sufinanciranju troškova javnog prijevoza osoba s invaliditetom i njihovih pratitelja. Županija će sufinancirati kartu u visini od 50 posto redovne cijene.

Kako je prilikom današnjeg potpisivanja ugovora istaknuo župan Marko Marušić, Bjelovarsko-bilogorska županija nastavlja pružati podršku osobama s invaliditetom.

– Donijeli smo odluku o sufinanciranju troškova prijevoza u željezničkom prometu za osobe s invaliditetom i njihove pratitelje s prebivalištem na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Za tu namjenu smo osigurali sredstva u visini 20 tisuća eura. Županija će sufinancirati kartu u visini od 50 posto redovne cijene za sva putovanja unutar Hrvatske. Ugovor se primjenjuje od 1. srpnja, trajat će do kraja godine, a nagodinu ćemo ga produžiti. Nadam se da će što više osoba s invaliditetom zajedno sa svojim pratiteljima koristiti ovu pogodnost – naglasio je Marušić.

 

Inače, ovo je već treći ugovor kojim Bjelovarsko-bilogorska županija potiče prijevoz vlakom. Ranije su potpisani ugovori vezani uz prijevoz studenata i osoba starijih od 60 godina.

– Ranije smo potpisali ugovor o prijevozu studenata prema kojem njih gotovo 600 koristi besplatni prijevoz vlakom. Tu je i ugovor za poticanje korištenje vlaka od stane umirovljenika i osoba starijih od 60 godina, a sada na red dolazi i ugovor za osobe s invaliditetom. Upravo zahvaljujući ovakvom poticanju putovanja vlakom, u 2022. godini je u odnosu na godinu ranije na području ove županije prevezeno 70 posto više putnika. Naravno, svjesni smo svojih nedostataka što se tiče prijevoza osoba s invaliditetom. Postoje infrastrukturna ograničenja za kvalitetan prijevoz ove skupine putnika, kao i posebni protokoli koji govore o tome kako se prevoze osobe s invaliditetom. No već 2025. godine nabavljamo sedam novih dizel vlakova, dva takva će prometovati na relaciji Bjelovar – Zagreb, a bit će prilagođeni za prijevoz osoba s invaliditetom. Osim toga, radi se i na boljoj infrastrukturi koja će omogućiti i veći broj linija zbog veće propusne moći pruge – kazao je Ukić dok je Tomislav Novosel, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovara, zahvalio Hrvatskim željeznicama i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na ovom rješenju. Kazao je kako samo u Udruzi tjelesnih invalida Bjelovara ima oko 150 potencijalnih putnika.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!