Stiže prva neradna nedjelja: Provjerili smo koje trgovine će ipak imati otvorena vrata…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dugo se najavljivao, a sada stupa na snagu Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini čija se najveća novost odnosi na ograničenje rada nedjeljom.

Naime, trgovci će na raspolaganju imati 16 nedjelja u godini tijekom kojih će moći raditi, a koje će to točno nedjelje biti odlučivat će oni samostalno.

Kako novi zakon na snagu stupa u subotu, prva nedjelja kada će dio trgovina u Hrvatskoj biti zatvorena je ova nedjelja 2. srpnja. S obzirom na to da trgovci sami biraju kada će raditi, provjerili smo kakvo će stanje biti u Bjelovaru što se tiče trgovačkog centra i poslovnica velikih trgovačkih lanaca.

Bjelovarski trgovački centar Stop & Shop bit će otvoren prve dvije nedjelje u srpnju, odnosno 2. i 9. srpnja te 27. kolovoza, dok će sve ostale tijekom naredna dva mjeseca biti zatvoren.

Kako piše na internetskoj stranici Kauflanda, sve njihove poslovnice, pa tako i ona u Bjelovaru, bit će otvorene sve nedjelje u srpnju i kolovozu prema nedjeljnom radnom vremenu. U srpnju i kolovozu nedjeljama će biti otvorena i vrata Bipe na bjelovarskom korzu, dok će ona u Ulici Vlahe Paljetka biti zatvorena u ljetnim mjesecima. Ove nedjelje će raditi i sve poslovnice PPK-a osim one u Ulici Ivana Gundulića.

Evo tko će biti zatvoren

S druge strane, ove nedjelje će biti zatvoreni Spar, Lidl, Eurospin, Plodine, Pevex i KTC koji je i ranije zatvorio svoja vrata posljednjeg dana u tjednu.

Ipak, ovaj Zakon predviđa i iznimke od općeg pravila neradne nedjelje i dana blagdana. Određeno je da se ovo pravilo neradne nedjelje i dana blagdana ne primjenjuje na prodajne objekte koji se nalaze unutar ili su dio cjeline željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih luka, luka otvorenih za javni promet, luka unutarnje plovidbe brodova, zrakoplova i trajekata za prijevoz osoba i vozila.

Iznimke su i prodajni objekti koji se nalaze unutar ili su dio benzinske postaje, bolnice, hotela, prostora kulturnih i vjerskih ustanova te drugih subjekata u kulturi, muzeja, centara za posjetitelje odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima.

Konačno, ovo opće pravilo ne primjenjuje i na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama, prodaju putem automata i prodaju na daljinu. Također, distribucija tiska putem kioska kao posebnog oblika prodaje izvan prodavaonica te specijalizirane prodavaonice za prodaju kruha i pekarskih proizvoda mogu biti otvorene nedjeljom i blagdanom od 7 sati do 13 sati.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!